14:02 02.08.2022

СБУ ліквідувала мільйонну ботоферму, яка розхитувала ситуацію в Україні на замовлення однієї з політсил

2 хв читати
СБУ ліквідувала мільйонну ботоферму, яка розхитувала ситуацію в Україні на замовлення однієї з політсил

Служба безпеки України знешкодила організоване угруповання, яке створило потужну ботоферму для дискредитації керівництва України та розхитування суспільно-політичної ситуації, повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

"Зловмисники масово поширювали через інтернет дезінформацію, зокрема щодо діяльності вищого військово-політичного керівництва країни. Пропагандистські "потужності" цієї ботоферми використовували і представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони поширювали фейкові новини щодо ситуації з фронтів та проводили інші інформаційні диверсії", - розповів він у відеоповідомленні, оприлюдненому у понеділок на сайті української спецслужби.

За словами речника, серед останніх "операцій" зловмисників: поширення контенту про нібито конфлікт між керівництвом Офісу президента та головнокомандувачем ЗСУ, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді.

"Для розгону деструктивного контенту ділки адміністрували понад 1 млн власних роботів, а також численні групи у соцмережах з аудиторією майже 400 тис. користувачів", - зазначив Дехтяренко.

Він уточнив, що під час багатоетапної спецоперації викрито керівника злочинної групи - ним виявився громадянин Росії, який проживав у Києві і позиціонував себе як "політичний експерт".

"За даними слідства, він організував інформаційно-підривну діяльність на замовлення однієї з вітчизняних політсил. Для координації злочинних дій був на "зв’язку" з нинішнім народним депутатом, що входить до близького оточення колишнього керівництва нашої держави", - розповів речник СБУ.

Також він повідомив, що російський політтехнолог створив спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого учасники групи управляли в автоматичному режимі необмеженою кількістю анонімних облікових записів у найпопулярніших соцмережах.

"Під час обшуків за місцями перебування організаторів злочину правоохоронці вилучили: апаратно-програмний комплекс, який забезпечував функціонування ботоферми; 5000 сім-карт, які зловмисники використовували для створення та подальшого ведення технічних акаунтів; 200 "Proxy"-серверів для підміни ІР-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів", - додав він.

Заходи щодо викриття та блокування правопорушень проводили співробітники Кібердепартаменту СБУ спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції та за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України продовжуються слідчо-оперативні дії щодо притягнення до відповідальності всіх організаторів ботоферми.

У повідомленні СБУ не зазначається політична сила. Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело у правоохоронних органах, йдеться про партію "Європейська солідарність".

Водночас у "Європейській солідарності" категорично заперечують свою причетність до ботоферми. "Офіційно: жодної "ботоферми "Євросолідарності" не було. Це брехливий вкид, спрямований на дискредитацію патріотичної політсили", - написав народний депутат фракції "Європейська солідарність" Володимир Ар'єв у соцмережі "Фейсбук".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА