07:03 06.08.2022

Окупанти, ймовірно, використовують Запорізьку АЕС для розміщення важкого озброєння

2 хв читати
Окупанти, ймовірно, використовують Запорізьку АЕС для розміщення важкого озброєння

У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України (РНБО) пояснили, для чого, ймовірно, російські окупанти використовують територію Запорізької АЕС.

"Зараз російські окупаційні сили використовують найбільшу в Європі АЕС як військову базу для обстрілу українців, знаючи, що ЗСУ не можуть і не стрілятимуть у відповідь, оскільки в такому разі існує велика ймовірність влучити у ядерний реактор або високорадіоактивні відходи на сховищі", - зазначено в повідомленні.

У центрі нагадали, що з 4 березня Запорізька АЕС та місто Енергодар захопили російські війська, перетворивши машинну залу першого енергоблока станції на військовий об'єкт, де розміщуються близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки й вибухівка.

"Увесь арсенал ввезеної важкої техніки з боєкомплектом наразі розміщується з обладнанням, що забезпечує роботу турбогенератора. Військова техніка загарбників унеможливила доступ спеціалізованої пожежної та іншої техніки до машинної зали першого енергоблоку, чим збільшується ризик пожежі, а гасіння стає вкрай проблематичним", - зазначили у відомстві.

Також наразі станція повністю вийшла з-під контролю Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ).

Крім того, з навколишньої території станції та Енергодара фіксуються постріли з "Градів" у напрямку Нікополя (Дніпропетровська обл.). Унаслідок обстрілів є загиблі та поранені, пошкоджено житлові будинки, промислові підприємства та лікарня.

Також у центрі переконані, що "російські війська використовують ЗАЕС для посилення в Європі страху ймовірності ядерної катастрофи та зменшення бажання західних держав надавати військову підтримку українському контрнаступу".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА