20:52 06.08.2022

Перше від початку війни судно увійшло до українського порту в рамках зернової ініціативи

3 хв читати
Перше від початку війни судно увійшло до українського порту в рамках зернової ініціативи

Перше від початку повномасштабного вторгнення Росії судно зайшло до українського порту під завантаження в рамках "зернової ініціативи", підписаної 22 липня у Стамбулі – балкер Fulmar S під прапором Барбадосу, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Ми вже можемо констатувати, що завдяки зусиллям президента України, ЗСУ, Міністерства інфраструктури та наших партнерів – ООН і Туреччини – "зерновий коридор" запрацював на вихід та вхід до портів України", – написав він у фейсбуці.

За словами міністра, ця подія є важливим сигналом для ринку, що "зернова ініціатива" – безпечна і, головне, вигідна бізнес-можливість для судновласників повернутися в українські порти.

Кубраков наголосив, що Україна робить усе можливе, щоб її порти могли приймати та обробляти набагато більше суден, зокрема, планує вже за два тижні вийти на рівень щонайменше 3-5 суден на добу.

"Наша мета - вихід на місячний обсяг перевалки в портах Великої Одеси в 3 млн тонн сільськогосподарської продукції. Досягти цього також допоможе практичне приєднання вже наступного тижня до "зернової ініціативи" нашого найбільшого порту - "Південний"", - зазначив міністр.

Він додав, що Україна в майбутньому має намір розпочати переговори з ООН та Туреччиною щодо поширення ініціативи на інші порти, зокрема Миколаївський.

"Незважаючи на проміжні успіхи в деблокованих портах, ми продовжуємо активно нарощувати перевалку в Дунайських портах, які з лютого стали одними з головних рятувальників українських експортерів. Ми враховуємо всі сценарії, не покладаючи надмірні надії на "зерновий коридор", – заявив також Кубраков.

Міністр не уточнив порт призначення, до якого прибуло суховантажне судно Fulmar S. Згідно з інформацією ресурсу MarineTraffic, судно слідувало в порт Чорноморськ, хоча народний депутат Олексій Гончаренко написав у телеграм про його прибуття в порт "Південний".

Як повідомлялося, раніше в рамках Стамбульської зернової ініціативи з портів України вже вийшло чотири судна із кукурудзою загальною вагою 84,5 тис. тонн.

Перше – Razoni під прапором Сьєрра-Леоне із 26,5 тис. тонн з Одеси – вже пройшло всі перевірки та рухається до порту призначення у Лівані.

Із трьох інших суден, що йшли караваном, СКЦ у суботу розпочав інспекцію судна Navistar під прапором Панами, яке перевозить 33 тис. тонн кукурудзи з Одеси до Ірландії та стоїть на якорі на північ від Стамбула, зазначає Міноборони Туреччини.

За його даними, друге судно з каравану Rojen під мальтійським прапором, яке перевозить 13 тис. тонн кукурудзи з порту Чорноморськ до Англії, у суботу кинуло якір на північ від Стамбула і його огляд відбудеться у неділю вранці.

Судно Polarnet, що вийшло з порту Чорноморськ до Карасу, Туреччина, за даними MarineTraffic, знаходиться у Чорному морі біля входу в протоку Босфор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА