14:30 11.08.2022

Спровокована аварія на Запорізькій АЕС може стати, по суті, застосуванням Росією ядерної зброї - Зеленський

2 хв читати
Спровокована аварія на Запорізькій АЕС може стати, по суті, застосуванням Росією ядерної зброї - Зеленський

Росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на Запорізькій АЕС, яка, по суті, буде застосуванням ядерної зброї без ядерного удару, сказав президент України Володимир Зеленський, виступаючи у четвер за допомогою відеозв'язку на конференції країн-партнерів України на рівні міністрів оборони.

"Якщо радянська влада намагалася приховати Чорнобильську катастрофу та її наслідки, то російська влада цинічніша. Вона робить все, щоб ризик ядерної катастрофи став максимальним, а винним має бути хтось інший", - сказав він.

За словами Зеленського, "російська окупаційна армія використовує Запорізьку АЕС для терору та збройних провокацій. Росія перетворила АЕС на поле бою".

"Коли окупанти прийшли на АЕС, їхні танки обстріляли її. Розміщуючи бойову техніку на території станції та проводячи там утилізацію боєприпасів, російські військові не можуть не знати, що ставлять усю Європу під загрозу ядерної катастрофи", - сказав він.

Зеленський нагадав, що "у серпні вони пошкодили лінії зв'язку станції з нашою енергосистемою і датчики радіаційного моніторингу, азотно-кисневу станцію. Вже тоді Європа опинилася за декілька кроків до ядерної катастрофи".

Він вважає, що траєкторія російських крилатих ракет, якими Росія обстрілює нашу територію, невипадково пролягає над нашими АЕС.

"Росія може спровокувати найбільшу в історію аварію на Запорізькій атомній станції. Це може бути катастрофічніше, ніж Чорнобиль і, по суті, - використанням Росією ядерної зброї, але без ядерного удару", - заявив Зеленський.

У відповідь на ядерний шантаж, сказав він, "мають бути суворі санкції проти "Росатому" та всієї російської атомної галузі, а не домовленості із ними".

Він закликав "ще більше підтримати Україну зброєю та снарядами". Зеленський зазначив, що "Росія досі отримує десятки мільярдів доларів від торгівлі з Європою". Водночас, сказав він, "ми не можемо чекати, доки закінчиться війна, щоб відновлювати нормальне життя. Україні потрібне відновлення перед зимовим сезоном. Достатня фінансова допомога для бюджету та швидкого відновлення така сама важлива, як зброя нашій армії та санкції проти Росії".

Зеленський також заявив про необхідність посилення санкцій, які враховують продукцію подвійного призначення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА