12:44 15.08.2022

Керівник поліції Києва: Лише щодо Гостомеля 13 епізодів воєнних злочинів РФ, встановлюють особи російських військових

2 хв читати
Керівник поліції Києва: Лише щодо Гостомеля 13 епізодів воєнних злочинів РФ, встановлюють особи російських військових

Українські правоохоронці націлені на оперативне розслідування воєнних злочинів РФ та передачу справ до суду, однак проведення експертиз потребує часу, зазначає керівник ГУ Нацполіції у Києві Іван Вигівський.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Вигівський розповів, що після вторгнення ворога на територію України поліція Києва долучилася до документування злочинів РФ і у складі зведених груп фіксувала наслідки війни не лише в Києві, а й у Київській області.

"Розслідували 347 кримінальних проваджень. Здебільшого за ст. 110 КК – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та ст. 438 КК – порушення законів та звичаїв війни", - сказав начальник поліції Києва.

Він уточнив: "Ці злочини також підслідні органам СБУ, але з урахуванням тієї кількості злочинів, які вчиняли, ракетних обстрілів і ми долучилися до розслідування".

Зокрема, за словами Вигівського, главку поліції доручили розслідувати злочини, вчинені військовослужбовцями РФ на території Київської області – у Гостомелі, Мощуні, Горенці.

"Було проведено величезний обсяг роботи, близько 2 тис. оглядів місця події, вилучено 760 речових доказів, допитано 1993 потерпілих, майже 550 свідків, призначено понад 330 експертиз. Деякі з них ще нині тривають", - розповів керівник поліції Києва.

Відповідаючи на запитання про те, як швидко весь масив воєнних злочинів буде розслідувано і справи буде передано до суду, Вигівський зазначив: "Ми націлені на те, щоб якнайшвидше розслідувати воєнні злочини і передавати справи до суду, але маємо дотримуватися процесуальних норм. Проведення відповідних експертиз дещо відкладає в часі направлення проваджень до суду, а загалом же максимально оперативне розслідування".

За словами начальника главку, під час розслідування злочинів щодо порушення правил і звичаїв ведення війни поліція Києва звернулася до Міністерства оборони України для того, щоб отримати інформацію про те, яка саме військова частина РФ, підрозділ здійснювали обстріли.

"Після отримання інформації максимально оперативно завершується розслідування. Ми маємо близько 14 епізодів такої злочинної діяльності щодо Гостомеля, підозри погоджують у прокуратурі", - наголосив начальник главку поліції.

Він уточнив, що йдеться про встановлення осіб російських військовослужбовців, а епізоди злочинів стосуються також убивства мирних жителів.

Вигівський зазначив, що фізично в Україні поки що немає жодного з російських військовослужбовців, які фігурують у кримінальних провадженнях, підслідних главку поліції.

"Поки що все заочно. Ви ж бачите, таких випадків (притягнення до відповідальності не в заочному порядку – ІФ) не надто багато. У Полтавській області був судовий процес і в Київській. Фактично на території Києва росіян не затримували – вони не змогли зайти, хоча постійно обстрілювали місто", – додав Вигівський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА