13:31 16.08.2022

Міносвіти оновило зміст шкільних навчальних програм через повномасштабну збройну агресію Росії проти України

3 хв читати
Міносвіти оновило зміст шкільних навчальних програм через повномасштабну збройну агресію Росії проти України

Міністерство освіти і науки оновило зміст навчальних програм загальної середньої освіти з "Історії України", "Всесвітньої історії", "Основ здоров'я", "Основ правознавства", "Географії" через повномасштабну збройну агресію Росії проти України.

"Перегляд та оновлення змісту навчальних програм загальної середньої освіти – це відповідь на виклики, які виникли у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України. До робочої групи, яка працювала над оновленням навчальних програм, увійшли представники провідних закладів вищої освіти, органів державної влади, депутати ВРУ, науковці, директори шкіл, учителі, а також представники громадських та неурядових правозахисних організацій, професійного середовища, засобів масової інформації", - йдеться у повідомленні пресслужби Міносвіти.

Зазначається, до навчальних програм предметів "Історія України", "Всесвітня історія" для 6-11 класів та інтегрованого курсу "Історія: Україна і світ" (10 клас) внесено зміни з урахуванням нових історіографічних напрацювань.

Зокрема, запропоновані доповнення мають на меті увиразнити наскрізні лінії з минулого, які дають змогу пояснити сучасні події.

Наприклад, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на уряд імперського типу, а також програми орієнтують на вивчення не лише інструментів насильства, якого у ХХ столітті зазнавали українці, а й опір йому.

"Частина змін у навчальних програмах спрямована на розширення просторових контекстів української історії, створення додаткових можливостей для аналогій і порівнянь. Суттєві зміни пропонуються в частині найновішої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України. Передбачено повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася в 2014 році. Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії Російської Федерації та міжнародній підтримці України", - йдеться у повідомленні.

Оновлено також перелік термінів/понять, таких як: "присвоєння суверенітету" (у значенні привласнення, захоплення суверенітету УСРР союзним центром), "русскій мір", "рашизм"; замість вислову "політика русифікації" застосовано вислів "політика російщення", який точніше відбиває сутність явища і процесу; уточнено контекст застосування поняття "колабораціонізм".

У змісті навчальної програми предмету "Захист України" посилено військово-патріотичну складову, програму доповнено інформацією про сучасну російсько-українську війну та Героїв цієї війни, про досвід ведення бойових дій, а також переглянуто та доповнено теми розділів із вогневої підготовки, медичної допомоги та цивільного захисту.

У програмі предмета "Основи здоров'я" розширено зміст першого розділу "Безпека і здоров'я людини", який вивчають на початку навчального року у кожному класі; додано питання, пов'язані з ризиками воєнного часу, зокрема: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо.

Зміст програми з основ правознавства, громадянської освіти розширено вивченням питань, пов'язаних із правами людини, з російсько-українською війною та доповнено інформацією про Міжнародне гуманітарне право.

У програмі географії переглянуто обсяг навчального часу на вивчення країн у світлі сучасної російсько-української війни, а також до змісту теми "Країни Азії" додано інформацію про Республіку Корея, її місце в сучасній політичній карті світу, моделі економіки, міжнародні зв'язки України з Республікою Корея.

Як повідомлялося, Міносвіти вилучило з навчальних програм російських та білоруських авторів, але залишило Миколу Гоголя, Михайла Булгакова, а також твір Ільфа та Петрова "12 стільців" для додаткового читання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА