11:36 24.08.2022

Три чверті українців відчувають гордість, думаючи про свою країну, – соцопитування

3 хв читати
Три чверті українців відчувають гордість, думаючи про свою країну, – соцопитування

75% українців відчувають гордість, думаючи про свою країну, свідчать результати соціологічного опитування "Ідентичність. Патріотизм. Цінності", проведеного 17-18 серпня соціологічною групою "Рейтинг".

"Головна емоція, яку відчувають респонденти, думаючи про Україну, – гордість (75%). Серед інших – сум (29%) та радість (26%). Близько 10% відчувають інтерес чи страх", - ідеться у пресрелізі за результатами опитування, оприлюдненому в середу.

Водночас, думаючи про себе, респонденти практично однаково відчувають гордість (34%), смуток (31%), зацікавленість (29%) та радість (23%).

На запитання про те, чи зможе Україна відбити напад РФ, 93% респондентів відповіли ствердно. Близько 60% зазначили, що для перемоги у війні необхідний більш тривалий час: 20% вважають, що потрібно більше ніж рік, 40% - півроку-рік. Водночас майже чверть оцінює необхідний для перемоги час до декількох місяців.

Три чверті українців (74%) оцінюють напрямок розвитку країни як правильний. Тільки 13% вважають, що вона рухається в неправильному напрямку, стільки ж – важко відповісти. Після незначного падіння у травні показники стабілізувалися.

За 7-бальною шкалою, де 7 – найвищий ступінь, а 1 – найнижчий, більшість опитаних оцінили становище України вище за середнє – 4,6 бала, що в 1,5 раза перевищує торішній показник (3,0). Майбутнє країни через десять років оцінили у 6,4 із 7 балів, що також значно перевищує замір минулого року (4,5). Водночас дві третини опитаних оцінили майбутні перспективи України на найвищому рівні.

Так, більшість українців бачать свою країну у майбутньому вільною, незалежною та багатою.

Абсолютна більшість опитаних ідентифікує себе як громадяни України (94%). Майже стільки ж – жителем свого регіону. Половина ідентифікують себе європейцями (близько 30% – ні). "Радянською людиною" називають себе майже 10%, а понад 80% - ні. Щодо громадянської ідентичності, то не зафіксовано відчутних відмінностей у регіональному та віковому розрізі. Крім того, європейцями частіше вважає себе молодь, а "радянською людиною" - старші.

Аналіз за віковими групами показав: якщо молодь частіше за інші вікові категорії бачить майбутню Україну як вільну, незалежну та сильну, середній вік – мирну, процвітаючу та успішну, а старші – багату, квітучу та щасливу. За статтю також є різниця: чоловіки частіше бачать майбутню Україну вільною, незалежною, сильною, прогресивною, демократичною, європейською без корупції. Тоді як жінки – багатою, квітучою, мирною, щасливою та непереможною.

Соціологічне опитування "Ідентичність. Патріотизм. Цінності" було проведено 17-18 серпня 2022 року. У ньому взяли участь 1 000 респондентів віком від 18 років та старше з усіх областей України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонне інтерв'ю з комп'ютера). На основі довільної вибірки мобільних телефонних номерів. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: трохи більше ніж 3,1%. Результати зважено з використанням актуальних даних Державної служби статистики України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти передислоковують сили для можливого наступу на Харків - ISW

Окупанти обстріляли Суми та 17 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, є поранений

У російському полоні перебувають 32 представники українських медіа - Мінкультури

У Чернігові в приміщенні банку стався вибух, пошкоджено будівлю

Чергова петиція за припинення зупинки руху наземного транспорту під час повітряних тривог у Києві набрала потрібну кількість голосів

Ворог за добу втратив 1040 осіб

За добу на Харківщині одна загибла, 20 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

Уночі окупанти пошкодили об'єкт "Укренерго" в Сумській області та призвели до відключення обладнання "Харківобленерго"

Ворожий дрон пошкодив високовольтну лінію електропередач у Червоногригорівській ОТГ

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА