06:23 07.09.2022

Фонд Пінчука в партнерстві з Офісом президента відкрив виставку у Брюсселі про злочини Росії у війні проти України

4 хв читати
Фонд Пінчука в партнерстві з Офісом президента відкрив виставку у Брюсселі про злочини Росії у війні проти України

Благодійний фонд Віктора Пінчука і PinchukArtCentre у партнерстві з Офісом президента України, представництвом України в ЄС, Центром європейської політики та Українським громадським центром 5 вересня у Брюсселі офіційно відкрив виставку Russian War Crimes House у Station Europe перед будівлею Європейського парламенту у Брюсселі.

Як повідомляється в пресрелізі фонду, мета виставки – привернути увагу європейської громадськості до жахливої реальності російської агресії проти України.

"Коли у Бабиному Яру було створено меморіал жертвам німецьких звірств, скоєних у цьому місці, весь світ сказав: "Ніколи знову". Але це не спрацювало. Сьогодні ми не боремося за "Ніколи знову", ми боремося за "Зупинити зараз". Ми створили цю виставку, щоб показати всьому світу звірства, здійснені Росією проти України, і боюся, що наступного разу, коли ми покажемо цю виставку, злочинів і фотографій буде ще більше. Ми віримо, що ця виставка відіграє свою роль у нашій перемозі", - сказав Пінчук на церемонії відкриття.

У свою чергу керівник Офісу президента України Андрій Єрмак додав, що "якщо немає справедливості, то немає і свободи - свобода і справедливість завжди йдуть пліч-о-пліч".

"Сьогодні українці борються за нашу свободу та хочуть справедливості. Але що таке справедливість, якщо не покарання для тих, хто її відібрав? Без справедливості щодо агресорів світ не буде вільним. Понад 26 000 зареєстрованих воєнних злочинів, про які ми вже знаємо, але в нас досі немає повної картини ситуації на окупованих Росією територіях. Ми досі не знаємо, скільки людей загинуло через відсутність продовольства в Маріуполі, ми боїмося, що у нас будуть нові імена та нові міста, страшніші за Бучу", - зазначив Єрмак, якого цитує пресслужба.

За його словами, Росія тероризує Європу енергетичною і продовольчою кризою, намагається пошкодити найбільшу атомну станцію в Європі.

"Наша мета - спеціальний трибунал і законна відплата. Чим активнішими та згуртованішими ми всі будемо, тим швидше Європа досягне цього результату. Росіяни мають бути притягнуті до відповідальності за окремі злочини, але й керівництво має постати перед судом. Реакція міжнародної спільноти на російську агресію проти України у 2014 році була вкрай м'якою, що призвело до нової кровопролитної війни. Нам необхідно створити нові рамки міжнародної безпеки", - вважає Єрмак.

Голова Європейського парламенту Роберта Мецола зазначила, що "Station Europe - це символічне місце, і з березня він є домом для Українського центру громадянського суспільства. Я хочу привітати організаторів зі створенням цієї розпачливої виставки, яка демонструє викриті злочини. Ці фотографії - свідчення страждань українського народу за наші свободи".

Звертаючись до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля Мецола додала: "Прем'єр-міністре, я хочу запевнити вас, що Європейський парламент не заплющуватиме очі на вас і ваш народ. Ці воєнні злочини не будуть забуті, і ми зробимо все, що в наших силах, щоб притягнути до відповідальності кожного винного".

У свою чергу прем'єр-міністр України сказав, що виставка є болючим свідченням скоєних воєнних злочинів, мета цієї війни - знищити український народ і його націю.

"Ми всі пам'ятаємо Бучу і те, як убивали цілі сім'ї, молодих та літніх людей. Росія продовжує атакувати цивільні об'єкти, транспортні вузли, школи та інфраструктуру, їхня мета, схоже, полягає в тому, щоб атакувати український народ скрізь, де тільки можна, але ці злочини скоюють не лише солдати, а й російське керівництво, яке наказало атакувати та бомбити наших дітей, наших жінок і чоловіків, і яке розпалило ненависть до нашої країни та її народу. Ми підтримуємо установу суду для переслідування російських воєнних злочинців, щоб справедливість перемогла", - резюмував Шмигаль.

Європейський комісар юстиції та верховенства права Дідьє Рейндерс вважає, що ситуація в Україні погіршується щодня.

"Ті, хто несе за це відповідальність, мають бути притягнуті до відповідальності. Ми співпрацюємо та підтримуємо українські суди та Міністерство юстиції, а також Міжнародний кримінальний суд. Притягнення до відповідальності є ключем до функціонування міжнародної системи правосуддя. Співпраця у цьому питанні має вирішальне значення. Європол, Євроюст та інші інститути відіграють вирішальну роль у підтримці цих розслідувань. Ми готові притягнути винних до відповідальності, але для забезпечення їх законності необхідно дотримуватись процесуальних норм. Благополуччя жертв має бути у пріоритеті, щоб не допустити повторної травми", - сказав єврокомісар.

Виставка відкрита до четверга 15 вересня і та включає відеороботу Олексія Сая, яка розпочинається із заяви президента України Володимира Зеленського, фотографій Мстислава Чернова, Філіпа Чанґа, Максима Дондюка, Павла Дорогоя, Єфрема Лукацького, Михайла Палінчака, Петра Сазонова, Євгенія Завгороднього, а також карту підтверджених російських воєнних злочинів в Україні та аудіозаписи російських солдатів, які телефонують додому і розповідають про скоєні ними звірства.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА