13:53 19.09.2022

Окупанти викрали та вивезли до РФ понад 5,5 тис. українських дітей - генпрокурор

2 хв читати
Окупанти викрали та вивезли до РФ понад 5,5 тис. українських дітей - генпрокурор

Понад 5 тис. 500 дітей було викрадено та відправлено до РФ від початку повномасштабного вторгнення в Україну, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

"На сьогодні в нас… лише 53 чи 55 дітей повернулися до України. Деякі з них зараз перебувають у безпечному місці в Європі. Але кількість, яку ми маємо в Офісі генерального прокурора, - це тисячі й тисячі дітей, щодо яких ми маємо "точні докази того, що їх викрали й насильно відправили до Росії. Ми встановили, що понад 5 тис. 500 дітей було викрадено та відправлено до Росії", - сказав Костін в інтерв'ю у програмі Face The Nation на телеканалі CBS у неділю.

При цьому генпрокурор наголосив, що "викрадення та насильницьке виселення наших дітей… до Росії, звісно, на мій погляд, є елементом потенційного геноциду".

В інтерв'ю виданню lb.ua, опублікованому в понеділок, він уточнив, що загалом до РФ, Білорусі та на непідконтрольну територію України окупанти вивезли понад 7 тис. дітей, і ця цифра базується, зокрема, на заявах родичів і керівників дитячих установ.

"Наше завдання - ідентифікувати цих дітей. Наразі ідентифіковано 5327 дітей, і ми цю інформацію також направляємо до Міжнародного комітету Червоного хреста, тому що можливості в міжнародних інституцій допомогти повернути наших дітей додому об’єктивно є", - розповів Костін.

На запитання, чи є вивезені лише дітьми-сиротами та позбавленими батьківського піклування, чи це діти з повноцінних сімей, які, можливо, загубилися під час бойових дій або втратили батьків в окупації, генпрокурор сказав: "Різні. Я не можу зараз сказати точно, скільки яких. Для нас важливо, щоб кожна дитина була повернута в Україну".

Він також повідомив, що в Україну повернуто 55 дітей, котрі були незаконно депортовані на територію держави-агресора, і ще 37 дітей разом із батьками чи вихователями перебувають наразі на території країн ЄС.

За словами Костіна, Офіс генпрокурора не може змусити РФ повернути примусово депортованих дітей, проте припустив, що деякі міжнародні організації мають можливості тиснути на країну-агресора, щоб повернути дітей. "Ми маємо використовувати всі наявні в нас засоби, зокрема - привертати увагу міжнародної спільноти, міжнародних організацій", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА