13:04 19.09.2022

"МГУ" заявили про звільнення гендиректора ОГТСУ, Макогон вважає рішення диверсією

3 хв читати
"МГУ" заявили про звільнення гендиректора ОГТСУ, Макогон вважає рішення диверсією

"Магістральні газопроводи України" (МГУ) рішенням від 16 вересня 2022 року припинили повноваження генерального директора "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергія Макогона.

"16 вересня 2022 року рішенням єдиного учасника ТОВ "ОГТСУ" було припинено повноваження генерального директора ОГТСУ Сергія Макогона", - йдеться у повідомленні на сайті "МГУ".

У свою чергу Макогон на своїй фейсбук-сторінці уточнив, що рішення про звільнення ухвалила наглядова рада "МГУ" в чотири голоси проти одного, коли він перебував у відрядженні.

"Поки що не зрозумів, з яких причин. Не знаю, що це? Диверсія – паралізувати роботу стратегічної компанії під час війни та початку ОЗП? Жест останньої надії – остання спроба заблокувати реформу корпоративного управління ОГТСУ та провести своїх людей у керівництво компанії без прозорого конкурсу?", - написав він.

За словами Макогона, особливо цинічним це рішення видається після того, як Європейський Союз, Секретаріат Енергетичного Співтовариства та Світовий Банк підтримали реформу корпоративного управління ОГТСУ, яка передбачає створення нової НР у самому ОГТСУ та ліквідацію "МГУ". Вже нова наглядова рада ОГТСУ має обрати новий склад правління оператора через прозорий конкурс.

"Звичайно, це відбувається за неформальної підтримки Міністерства енергетики, яке теж нещодавно пропонувало свого представника на позицію керівника ОГТСУ. У будь-якому разі це дуже безвідповідальне рішення, яке ставить під загрозу енергетичну безпеку країни", - резюмував Макогон.

Як повідомлялося, під час створення АТ "Магістральні газопроводи України" передбачалося, що ця компанія буде оператором ГТС України. Водночас у процесі анбандлінгу НАК "Нафтогаз України" було створено ОГТСУ, якому і було передано функції "Укртрансгазу" з управління ГТС.

ОГТСУ було передано у власність "МГУ". Водночас держава передала новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років. З 1 січня 2020 року компанія набула статусу ліцензованого оператора.

У жовтні 2021 року директор Секретаріату Енергоспівтовариства Янез Копач заявив, що МГУ свою функцію виконало і його можна розформувати.

У червні 2022 року НР "МГУ" схвалила об'єднання з ОГТСУ, в якому йому зараз належить 100%. 11 серпня 2022 року НР "МГУ" прийняла рішення про кандидата на посаду виконувача обов'язків генерального директора ОГТСУ, але публічно не вказала його ім'я.

Крім того, наглядова рада повідомила, що не приймала рішення щодо інших кандидатів на посаду голови газотранспортного оператора. Раніше низка ЗМІ писала, що міністерство енергетики листом від 12 серпня запропонувало НР "МГУ" розглянути на позачерговому засіданні кандидатуру заступника міністра Миколи Колесника.

Кабінет Міністрів 9 серпня відмовляв "МГУ" відповідно до кандидатури посаду в.о. гендиректора без розгляду у зв'язку з відсутністю пропозицій щодо єдиної кандидатури,

Після цього Світовий банк закликав українську владу дотримуватися процедур корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) при призначенні генерального директора "Оператор ГТС України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА