10:31 26.09.2022

Через структурні проблеми в РФ мобілізація, ймовірно, не вплине на перебіг війни у 2022 році й не вплине на неї у 2023-му - ISW

3 хв читати
Через структурні проблеми в РФ мобілізація, ймовірно, не вплине на перебіг війни у 2022 році й не вплине на неї у 2023-му - ISW

Мобілізація населення Росії, про яку нещодавно оголосив президент РФ Володимир Путін, не вплине на перебіг війни в Україні в поточному, 2022 році, та ймовірно не вплине на спроможність РФ вести її в наступному, 2023 році, йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, це пов'язано з наявністю в РФ "фундаментальних структурних проблем", які російському керівництву навряд чи вдасться подолати найближчими місяцями, а можливо - й роками.

В інституті зазначають, що дії президента РФ Путіна свідчать про те, що він "набагато більше стурбований якнайшвидшим відправленням людей на поле бою, ніж усуненням цих фундаментальних недоліків".

Крім того, уточнюється, що мобілізація дасть змогу РФ створити додаткові сили, проте це відбудеться неефективно і з великими внутрішніми соціальними та політичними втратами.

"Дуже малоймовірно, що сили, створені в результаті цієї "часткової мобілізації", суттєво збільшать чисту бойову міць російських збройних сил у 2022 році. Путіну доведеться усунути основні недоліки в системах комплектування та оснащення російських збройних сил, щоб мобілізація справила хоч якийсь значний вплив навіть у довгостроковій перспективі", - наголошують експерти.

Вони зазначають, що в російській армії не створювали умов для ефективної широкомасштабної мобілізації щонайменше з 2008 року і не створювали резервних сил, необхідних для раптової мобілізації, призначеної для негайного впливу на полі бою. "Швидких розв'язань цих проблем немає", - переконані в інституті.

Там додають, що російські військові намагалися перейти на повністю професійну контрактну армію в умовах фінансової кризи 2008 року, проте так і не змогли повністю здійснити перехід, що призвело до того, що створено гібридну модель, в якій змішалися призовники та професійні солдати.

При цьому скорочення обов'язкового терміну служби з 2 років до 1 року зробило російські резерви менш боєздатними.

"Росія мобілізує резервістів для участі в цьому конфлікті. Процес буде потворним, якість резервістів - низькою, а їхня мотивація воювати, ймовірно, ще гіршою. Але системи досить налагоджені, щоб військові комісари та інші російські чиновники могли знаходити людей і відправляти їх у навчальні частини, а потім - на війну", - зазначають у ISW.

В інституті уточнюють, що низька якість добровільних резервних підрозділів, створюваних зусиллями БАРС і добровольчих батальйонів, ймовірно, вже є "надійним показником чистого збільшення бойової потужності, яку Росія може очікувати отримати в такий спосіб".

"Ця мобілізація не вплине на перебіг конфлікту в 2022 році і, можливо, не вплине на здатність Росії підтримувати нинішній рівень зусиль у 2023 році. Проблеми, що підривають зусилля Путіна щодо мобілізації свого народу на боротьбу, нарешті, такі глибокі й фундаментальні, що він не зможе вирішити їх у найближчі місяці, а можливо - й роки. Путін, найімовірніше, упирається у жорсткі межі можливостей Росії вести великомасштабну війну", - підсумували в інституті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА