15:15 27.09.2022

Прем'єр-міністр Данії не виключає, що "Північний потік" зазнав диверсії

2 хв читати
Прем'єр-міністр Данії не виключає, що "Північний потік" зазнав диверсії

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен не виключає, що пошкодження "Північного потоку" могло бути результатом диверсії, повідомляє у вівторок EUobserver.

"Складно уявити, що це випадковість. Ми не можемо виключити диверсії, але зараз надто рано робити висновки", - заявила Фредеріксен у Польщі, де вона була присутня на відкритті трубопроводу, що з'єднає норвезьку газову мережу з Польщею.

Зі свого боку, заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач заявив, що Варшава теж не виключає сценарію з диверсією, проте не робитиме остаточних висновків, доки не отримає необхідної інформації від Данії.

"Ми чекаємо, коли отримаємо повну інформацію", - наводить його слова агентство ЕФЕ.

Водночас, розповідаючи про те, що сталося, Пшидач зазначив, що "не можна виключати будь-яких варіантів - ми проходимо через період серйозної напруженості на світовій арені".

ЕФЕ зазначає, що деякі ЗМІ у ФРН із посиланням на джерела у німецьких службах безпеки зазначають, що в Берліні схиляються до того, що на газопроводі могла статися диверсія.

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі "Північний потік 2". Це сталося в данській ВЕЗ на південний схід від Борнхольма. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого "Північного потоку" - в ВЕЗ Данії на північний схід від острова Борнхольм.

Навколо зон витоків встановлено 5-мильні зони заборони для судноплавства.

Перший "Північний потік" потужністю 55 млрд. куб. м газу на рік наразі зупинено.

"Північний потік 2", газопровід аналогічної потужності, побудований та готовий до експлуатації, але не запрацював через санкційні обмеження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА