11:20 13.10.2022

ПАРЄ може стати першою міжнародною організацією, яка визнає Росію "державою-терористом" - Зеленський

2 хв читати
ПАРЄ може стати першою міжнародною організацією, яка визнає Росію "державою-терористом" - Зеленський

Парламентська асамблея Ради Європи може стати першою міжнародною організацією, яка визнає Росію "державою-терористом", заявив у четвер, виступаючи за допомогою відеозв'язку на сесії ПАРЄ, президент України Володимир Зеленський.

Європа, сказав він, "може відігравати історичну роль у створенні Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Давайте це зробимо! Це буде найкращий шлях захисту принципів міжнародного права".

"Європа може стати лідером у зусиллях, щоб відшкодувати збитки, завдані цією війною. Ми маємо створити відповідний компенсаційний механізм - і пропонуємо, як його створити. Відповідний проєкт уже підготовлено Україною. Я прошу вас підтримати його - і в Європі, і на рівні Генеральної асамблеї ООН", - сказав президент.

Зеленський також закликав "захищати надання Україні достатньої кількості сучасних систем протиповітряної та протиракетної оборони. Вже цього року ми маємо захистити наше небо від терору Росії. Якщо це буде зроблено, це буде фундаментальний крок, щоб найближчим часом закінчити всю війну".

Зеленський заявив про необхідність "позбавити державу-агресора доходів від експорту нафти та газу. Росія має побачити нуль на рахунках, щоб задуматися про користь миру. Саме таким має бути сенс санкційних пакетів ЄС".

Він наголосив, що ми маємо "нарешті знайти, як змусити Росію виконати вимогу МАГАТЕ і без перебільшення всього людства - тобто забезпечити демілітаризацію Запорізької атомної станції. Росія має не просто вивести звідти військову техніку, а й вивести всіх своїх бойовиків".

За словами президента, "ще ніколи в історії об'єднана Європа не була такою міцною, як наразі. Такою сконцентрованою на всьому, що необхідно, щоб не дозволити російським терористам руйнувати наше з вами життя. Оце сила діалогу. Ми разом ізолюємо Росію".

"Україна запропонувала свій шлях до миру. Це європейський шлях. Шлях діалогу та принциповості. Шлях імплементації узгоджених рішень для захисту України та людяності і постійного підвищення ціни для агресора за війну. Шлях притягнення винних у війні до відповідальності та компенсації збитків. Це шлях до перемоги", - сказав Зеленський.

За його словами, "він набагато коротший, ніж здається". "Але лише за умови, що і діалог заради нього чесний, між усіма, хто справді цінує свободу, і що цим словом "діалог" не маскується бажання заплющити очі на війну", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА