19:49 13.10.2022

НАТО прагне запобігти використанню ядерної зброї, але пильності не втрачає - Столтенберг

2 хв читати
НАТО прагне запобігти використанню ядерної зброї, але пильності не втрачає - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив на важливості продовження консультацій та координації союзників з НАТО з ядерних питань, щоб не втрачати пильності.

"Будь-яке застосування ядерної зброї (...) матиме тяжкі наслідки", - сказав Столтенберг у четвер на пресконференції у Брюсселі після завершення наради міністрів оборони НАТО, нагадавши, що вранці у штаб-квартирі альянсу відбулося засідання Групи ядерного планування.

Глава Північноатлантичного альянсу повторив тезу про те, що "ядерну війну не можна виграти і ніколи не слід вести".

Він повідомив, що союзників було поінформовано щодо проведення наступного тижня давно запланованих навчань НАТО зі стримування Steadfast Noon. Навчання, за його словами, покликані "гарантувати збереження, безпеку та ефективність ядерного потенціалу НАТО". Генсек організації зазначив, що ядерний потенціал альянсу сприяє миру та стримування агресії.

Відповідаючи на запитання, чому він заявляв, що не бачить ознак, що Росія може готуватися до ядерного удару, Столтенберг сказав: "У нас добре працює збір інформації. Ми ведемо спостереження за ядерними силами Росії багато десятиліть. Ми будемо й надалі уважно стежити за ними і зберігати пильність.(...) Наша мета запобігти війні, запобігти застосуванню ядерної зброї".

При цьому він заявив, що з можливим застосуванням ядерної зброї будуть "перетнуті дуже важливі лінії", і навіть використання тактичної ядерної зброї призведе до серйозних наслідків.

Столтенберг також заявив, що Альянс уважно слідкуватиме за майбутніми в РФ навчаннями Ракетних військ стратегічного призначення.

"У союзників по НАТО дуже хороша служба розвідки. Ми стежили за російськими ядерними силами протягом десятків років, і, зрозуміло, ми продовжимо пильно стежити за ними. Також ми зберігатимемо пильність, зокрема і зараз, коли в РФ розпочинаються нові навчання", - сказав Столтенберг.

Раніше в четвер Міноборони РФ повідомило про командно-штабне навчання в Марій Ел зі стратегічними комплексами "Ярс" (повідомлялося, що "Ярс" здатний вражати цілі на дальності до 11 тис. км, ракета оснащена головною частиною, що розділяється, з маневровими бойовими блоками). У навчаннях задіяно понад 3 тис. військовослужбовців та близько 300 одиниць техніки.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА