18:49 17.10.2022

Черговий масштабний обмін: ми звільнили з полону 108 жінок - Єрмак

2 хв читати
Черговий масштабний обмін: ми звільнили з полону 108 жінок - Єрмак

У понеділок, 17 жовтня, відбувся черговий масштабний обмін полоненими між Україною та РФ, під час якого вдалося звільнити 108 жінок, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні. 37 евакуйованих з "Азовсталі", 11 офіцерів, 85 – рядових та сержантів. З них – 35 захисниць із ЗСУ, 32 – ВМС, 12 – ТРО, 8 – НГУ, включно з 2 з "Азова", 5 – ДССТ, 4 ДПСУ та 12 цивільних. Серед звільнених були дівчата, незаконно ув'язнені в ОРДЛО, які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення", - написав Єрмак у телеграм-каналі.

Він зазначив, що звільнені з ОРДЛО перебували в ув'язнені з 2019 року за обвинуваченнями у "шпигунстві" і "тероризмі".

"Зараз усі дівчата будуть проходити медичний огляд, реабілітацію. Будуть обіймати рідних, своїх дітей, відновлюватись. Дякую за чудову роботу Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими і всім причетним", - додав Єрмак.

Як повідомила пресслужба президента, керівник Офісу президента передав звільненим із полону українкам подяку від глави держави за стійкість і віру та подякував членам Координаційного штабу із питань поводження з військовополоненими, причетним до процесу обміну чиновників за результат.

Зазначається, що деталі операції голова ОП обговорив із уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем і заступником начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Дмитром Усовим.

При цьому він наголосив на необхідності докласти максимальних зусиль, щоб домогтися допуску місій міжнародних гуманітарних організацій та представників України до українських громадян, які перебувають у російському полоні.

Зокрема, за його словами, українська сторона очікує більш активних дій від Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо тиску на Росію з метою допуску до військовополонених українців.

Він також закликав взяти участь у процесі обміну омбудсменів країн-партнерів, готових приєднатися.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА