07:25 18.10.2022

ЄС розглядає варіанти фінансування роботи Starlink в Україні

2 хв читати
ЄС розглядає варіанти фінансування роботи Starlink в Україні

Глави МЗС ЄС під час зустрічі у понеділок обговорили можливість виділення коштів для забезпечення роботи системи супутникового зв'язку Starlink в Україні, заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Starlink – глобальна супутникова система, що розгортається компанією SpaceX, заснованою Ілоном Маском.

Ландсбергіс в інтерв'ю виданню Politico повідомив, що голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель "порушив цю тему" на зустрічі і "деякі країни підтримали його". При цьому міністр не уточнив, які це країни.

За словами Ландсбергіса, "краще було б укласти договір між коаліцією країн, які могли б придбати у Маска Starlink і надати його українцям".

У свою чергу газета Financial Times з посиланням на джерела написала, що Боррель доручив європейським чиновникам розробити плани щодо поширення інтернет-покриття в Україні.

Крім того, у статті наголошується, що ЄС "вивчає можливість обговорення укладання договору зі SpaceX та створення спільного фонду для оплати терміналів Starlink".

"Один із варіантів - це оплата Starlink, оскільки вона вже працює, вона вже має тисячі терміналів. Договір з країнами ЄС приніс би стабільність. Але навіщо нам потрібен Маск? Інші компанії могли б надавати ці послуги. Це могло б бути дешевше і надійніше", - заявило виданню одне з джерел.

Газета повідомляє, що ЄС також розглядає альтернативні варіанти роботи супутникових операторів в Україні.

Як повідомлялося, компанія американського мільярдера Ілона Маска SpaceX може припинити фінансувати обслуговування системи супутникового зв'язку Starlink для України, якщо Пентагон не візьме ці витрати на себе.

Однак Маск змінив свою думку і заявив, що поки що продовжить фінансувати обслуговування Starlink в Україні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА