20:30 21.10.2022

Росія створила чергу зі 150 суден з українською агропродукцією у зерновому коридорі

2 хв читати
Росія створила чергу зі 150 суден з українською агропродукцією у зерновому коридорі

Президент України Володимир Зеленський заявив, що цього тижня ситуація навколо експортної зернової ініціативи стала напруженою, оскільки Росія штучно створила чергу зі 150 суден із українською агропродукцією у Чорному морі.

"На цих тижнях стає все більш напруженою ситуація навколо експортної зернової ініціативи. Ворог робить усе, щоб пригальмувати наш експорт продовольства. На сьогодні понад 150 суден стоять у черзі, щоб виконати контрактні зобов'язання щодо постачання нашої агропродукції. Це штучна черга. Вона виникла лише тому, що Росія свідомо затримує проходження кораблів", - заявив Зеленський у відеозверненні в п'ятницю ввечері.

Як зазначив президент, щодня простоювання суден із продовольством у черзі означає зростання соціальної та політичної напруги в країнах, які споживають українську агропродукцію.

За словами Зеленського, за час роботи зернової ініціативи через подібні дії російської сторони Україна не змогла експортувати близько 3 млн тонн продовольства. Це річний обсяг споживання для 10 мільйонів людей.

"Росія робить усе, щоб мінімум сотні тисяч із цих людей стали вимушеними мігрантами, які шукатимуть притулку в тій же Туреччині чи країнах ЄС, або загинули від голоду. А ми з партнерами маємо зробити все, щоб зернова ініціатива не лише збереглася, а й працювала на 100% потужності", - сказав Зеленський.

"Право на їжу та життя без голоду – фундаментальні для кожної людини на землі. І тому російські спроби загострити продовольчу кризу – це агресія проти кожної людини на землі", - резюмував він.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

За добу ворог завдав двох ракетних і 41 авіаудару, обстріляв понад 125 населених пунктів

У посольстві Італії відбулася церемонія передання трьох автомобілів швидкої допомоги для Харкова та Києва асоціацією La Memoria Viva

На фронті зафіксовано 100 бойових зіткнень, ЗС України відбили 33 атаки на авдіївському напрямку

Інформація росіян про нібито удар по штабу ЗСУ в Одесі - фейк

Унаслідок обстрілів у Нікополі пошкоджено медзаклад і два інфраструктурні об'єкти - голова ОВА

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Окупанти обстріляли село під Харковом, загинула літня жінка - прокуратура

На Великдень чергуватимуть понад 7 тис. рятувальників - ДСНС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА