10:06 25.10.2022

Українці назвали найбільш дружніми країнами Польщу, Литву, Велику Британію, США та Канаду – соцопитування

2 хв читати

Польща, Литва, Велика Британія, США та Канада є найбільш дружніми до України державами, на думку українців, свідчать результати соціологічного опитування "Ставлення українців до іноземних країн", проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 8-9 жовтня.

Зокрема, однозначно дружніми і скоріше дружніми ці країни вважають від 97% (Польща) до 86% (Канада) українців, недружнє ставлення зафіксовано на рівні, нижчому від статистичної похибки.

Також дружніми українці вважають Фінляндію, Швецію, Данію, Францію, Швейцарію, Німеччину, Японію. Дружніми вважають від 74% (Фінляндія) до 55% (Японія), нейтральними від 18% до 31%, недружніми – від 0 до 5%.

Близько половини опитаних вважають дружніми Туреччину та Казахстан, ще близько 40% вважають ці дві країни нейтральними стосовно України, недружніми – близько 5%.

Китай наразі залишається для українців переважно нейтральною країною (так вважають 63%), ще 16% назвали її "скоріше ворожою" і лише 9% - однозначно чи скоріше дружньою.

Угорщина з "дружніх" перейшла у стан "ворожих" - такою її вважає 41%, нейтральною - 26%, дружньою - 21%.

Білорусь та РФ для 85% та 97% українців, відповідно, – ворожі країни. Водночас 3% опитаних вважають Білорусь дружньою країною (РФ – близько 0), а 8% нейтральною (РФ – 1%). Також 29% обрали щодо Білорусі відповідь "скоріше ворожа" замість "однозначно ворожа" (до РФ – лише 4%).

За останні місяці покращилося ставлення українців до Канади, Польщі, Литви, Великої Британії та США. Не змінилося – до Франції. Натомість зросло нейтральне ставлення до Туреччини. Також зберігається тенденція до погіршення ставлення до Китаю, особливо порівняно з даними 2021 року.

Під час дослідження методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонне інтерв'ю з використанням комп'ютера) було опитано 1000 респондентів віком від 18 років у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 3,1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА