16:48 26.10.2022

Столтенберг: Міністри закордонних справ НАТО зберуться наприкінці листопада у Бухаресті

2 хв читати
Столтенберг: Міністри закордонних справ НАТО зберуться наприкінці листопада у Бухаресті

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що чергова зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО відбудеться 29-30 листопада у Бухаресті (Румунія).

Відповідне оголошення він зробив у середу в Брюсселі у штаб-квартирі Організації Північноатлантичного договору під час спільної з прем'єр-міністром Румунії Ніколає Чуке (Nicolae Ciucă) пресконференції. "Я вітаю ваше дипломатичне лідерство, спрямоване на зміцнення НАТО, включаючи проведення зустрічі міністрів закордонних справ у Бухаресті наступного місяця", - сказав Столтенберг.

За словами генсека НАТО, під час зустрічі, що відбулася з румунським прем'єром, сторони обговорили війну агресії Росії проти України. "Президент Путін зазнає невдач на полі бою і реагує на них ще більшими невибірковими атаками на українські міста, на цивільних і на критичну інфраструктуру, і з небезпечною ядерною риторикою. Ми також бачили, що Росія звинуватила Україну в підготовці використання брудної радіологічної бомби. Це - абсурд. Союзники відкидають це відверто брехливе звинувачення", - нагадав він позицію Альянсу з цього питання.

У зв'язку з цим Столтенберг висловив переконання, що "Росія не має використовувати хибні приводи для подальшої ескалації війни", зазначивши, що цим "НАТО не залякати і не утримати від підтримки України в її праві на самозахист, яка триватиме "так довго, скільки це знадобиться".

Крім того, сторони обговорили ситуацію в Чорноморському регіоні, який є життєво важливим стратегічно для НАТО.

"Війна Росії перетворила частину моря на зону війни. Ракети, які запускаються з російських військових кораблів у Чорному морі, вражають українські міста. Місяцями російські сили блокували українські порти, що призвело до найгіршої за роки продовольчої кризи. Ми закликаємо Росію відновити зернові договори та гарантувати постачання продовольства тим, хто його найбільше потребує", - наголосив Столтенберг.

Румунський прем'єр-міністр також анонсував рішення уряду надати до фонду НАТО для України, Молдови та Грузії 1,3 млн доларів: 400 тис. доларів - для України, 600 тис. доларів - для Молдови і 300 тис. доларів для Грузії.

Раніше румунські ЗМІ повідомили, що на зустріч, яка відбудеться у Бухаресті 29-30 листопада, запрошено Україну, Молдову, Грузію, Фінляндію, Швецію та Боснію і Герцеговину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА