12:02 03.11.2022

Санкційна група Єрмака-Макфола оприлюднила 7-й документ, що стосується IT та допоміжних технологій

2 хв читати
Санкційна група Єрмака-Макфола оприлюднила 7-й документ, що стосується IT та допоміжних технологій

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти РФ, яку очолюють керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та ексрадник президента США з питань національної безпеки, посол Майкл Макфол, підготувала санкційний документ із переліком інформаційних технологій (IT), яких слід позбавити злочинний режим, повідомляється на сайті Офісу президента України у четвер.

"Попри те, що багато країн, які наклали санкції, запровадили обмеження на продаж військових компонентів і допоміжних систем для Росії, іноземне програмне забезпечення, послуги, технічна інфраструктура, інтелектуальна власність та інші менш матеріальні об’єкти поки що не підпадають під санкції чи обмеження. Саме тому наша експертна група взяла це питання в роботу й пропонує конкретні ефективні заходи", - зазначив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

На його думку, жорсткі IT-санкції стануть серйозною перешкодою і для російської військової машини в її операціях проти України, і для здатності РФ використовувати свою інформаційну машину проти України, Заходу та російського населення.

Головною рекомендацією документа є заклик заблокувати для РФ можливість використовувати або отримувати IT, що містять програмне забезпечення, мікропрограми та компоненти, виготовлені будь-якою країною, яка запровадила санкції.

У повідомленні наголошується, що окупанти покладаються на іноземні IT у командуванні своєю армією, веденні вогню, розвідці, контролі інформаційного простору, атаках на українську кібернетичну та цивільну інфраструктуру та захисті власної інфраструктури.

"Після вторгнення в Україну 24 лютого Росія почала реквізувати іноземні ІТ- та мікроелектронні компоненти зі споживчих товарів для використання військовими. Тому більше не існує різниці між ІТ-товарами й послугами, що постачаються в Росію для "цивільного" використання, і тими, які перепрофільовуються для військового застосування проти України. Іноземні ІТ забезпечують російську військову та пропагандистську машини", - наголошується у пресрелізі.

Водночас зазначається, що в РФ підтримуються і власні технології, однак вони частково передбачають застарілі технологічні пакети, частково сучасні можливості, і такі системи у разі виникнення проблем "покладаються на крихкі людські мережі знань". "Таким чином, ІТ-персонал є критично важливим активом для російського уряду, який зараз прямо чи опосередковано підтримує війну Росії проти України. Отже, продаж ІТ-технологій і пов’язаних із ними можливостей будь-яким суб’єктам усередині Росії та їх обслуговування (прямо чи опосередковано) має бути негайно припинено", - йдеться у повідомленні.

Документ містить аналіз сфер, щодо яких слід негайно запровадити санкції, пояснення, як це зробити, та як відповідні технології підтримують військову інфраструктуру РФ та військові операції в Україні.

У документі містяться рекомендації зацікавленим урядам та IT-компаніям вжити негайних заходів для блокування доступу до IT, які підтримують російську військову машину та її використання проти України, а також дають змогу РФ вести інформаційну та кібервійну проти України та інших країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА