18:42 03.11.2022

Зеленський розраховує налагодити з Грецією дієву співпрацю щодо відновлення України після завершення війни

2 хв читати
Зеленський розраховує налагодити з Грецією дієву співпрацю щодо відновлення України після завершення війни

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розраховує налагодити з Грецією дієву співпрацю щодо відновлення інфраструктури України після завершення війни.

"Ми працюємо з грецькою стороною для того, щоб якнайшвидше завершити війну, російську злочинну агресію та повернути в Україну нормальне життя… Ми приділимо (під час майбутньої розмови – ІФ) увагу питанням відновлення України після бойових дій. Сподіваюся, що зможемо налагодити з Грецією у сфері відновлення дієву співпрацю", – заявив Зеленський на брифінгу із президентом Греції у Києві в четвер.

За словами Зеленського, він обговорив під час зустрічі з грецькою колегою енергетичні загрози Україні та країнам ЄС унаслідок антиєвропейської політики Росії, а також подальші можливості Греції допомагати Україні у відновленні територіальної цілісності.

"Важливо, що звільнення всієї нашої землі від російських окупантів поверне безпеку і тим регіонам України, де традиційно проживає грецька спільнота. Україна стала домівкою для більш ніж 100 тис. греків, які проживають переважно у східних регіонах. Там більшість міст і сіл, будинків грецької діаспори знищені російськими терористами. Ми маємо повернути справедливість усім сім'ям українських греків, які втратили своїх близьких через російську агресію", - сказав президент.

Він також заявив, що розраховує на те, що Греція братиме активну участь у створенні Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочинів агресії Росії проти України та Спеціального міжнародного компенсаційного механізму. Зеленський подякував грецькій стороні за відправлену Україні першу партію БМП-1.

У свою чергу президент Греції Катерина Сакелларопулу заявила, що Греція надаватиме підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно, і ніколи не визнає незаконного приєднання регіонів України до території РФ.

"Наша позиція незмінна: має бути відновлено визнані міжнародною спільнотою кордони України і має припинитися насильство. Ми не зможемо забути те варварство, яке сталося у Маріуполі, через яке постраждали українські громадяни. Серед них багато людей грецького походження. Але ми не забуваємо і Київ, і Одесу, і Бучу, і Харків, і всю трагедію пересічних українців", - сказала вона.

"Ми засуджуємо російську агресію, яка б'є по інфраструктурі вашої держави, оскільки штовхає країну на межу гуманітарної катастрофи. Ми вимагаємо, щоб Росію було притягнуто до відповідальності", - додала Сакелларопулу.

Крім того, за її словами, Греція підтримує абсолютно всі санкції проти Росії, підтримує бажання України приєднатися до ЄС та надання країнами НАТО військової допомоги Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА