09:01 15.11.2022

Міністри оборони країн ЄС обговорять місію з підготовки українських військових та оборонні можливості союзу

3 хв читати
Міністри оборони країн ЄС обговорять місію з підготовки українських військових та оборонні можливості союзу

Засідання Ради ЄС із закордонних справ у форматі міністрів оборони у вівторок у Брюсселі складатиметься з трьох основних розділів: поточні справи, оборонні можливості Євросоюзу та робочий обід із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, повідомив журналістам європейський чиновник.

Серед аспектів розподілу поточних справ високопоставлене джерело виділило запуск місії ЄС з підготовки українських військових та обговорення міністрами готовності сил швидкого розгортання Євросоюзу.

Знайомлячи представників ЗМІ на умови анонімності з порядком денним ради, функціонер ЄС пояснив, що офіційне рішення щодо місії для збройних сил України - EUMAM Ukraine - ухвалюється главами МЗС країн ЄС, проте "обговорення суті питання відбудеться головним чином між міністрами оборони на засіданні у вівторок".

"Вперше таку місію буде повністю організовано на території Європейського союзу", - додав він.

Чиновник зазначив, що це не суперечить законодавству союзу, бо солдати, які пройшли навчання, повернуться в Україну. Джерело нагадало, що головне завдання місії – підготовка близько 15 тис. українських військових. При цьому він наголосив, що вони не тільки пройдуть навчання, але також будуть екіпіровані боєприпасами, на які передбачено 16 млн. євро. Початково мандат місії розрахований на два роки. Сума загальних витрат, запланована на цей період, становитиме 106,7 млн євро.

Функціонер ЄС повідомив також, що в ЄС триває робота над можливими оперативними сценаріями для спільних сил швидкого розгортання, що створюються.

"Розробку двох сценаріїв розгортання вже завершено, і вони передані державам-членам", - сказав європейський чиновник, зазначивши, що глави оборонних відомств обміняються думками щодо ходу підготовки цих спеціальних сил ЄС чисельністю до 5 тис. військовослужбовців, які передбачені "Стратегічним компасом зміцнення безпеки" та оборони ЄС до 2030 року", ухваленим у березні поточного року.

Перший із вже підготовлених сценаріїв передбачає "початкову фазу операції зі стабілізації обстановки" у кризовій ситуації, а другий - "операцію з порятунку та евакуації європейських громадян".

"Надалі будуть ще й інші сценарії - на початку наступного року", - продовжило джерело. За його словами, щоб сили швидкого розгортання ЄС були повністю готові до 2025 року, необхідно також проводити навчання на місцевості, перші з яких пройдуть за іспанського головування в Раді ЄС у другій половині 2023 року.

Важливою складовою наради міністрів оборони країн ЄС мають стати оборонні можливості Євросоюзу. Військова допомога ЄС Україні позначилася на оборонних запасах країн спільноти, і треба виправляти цю ситуацію, заявив співрозмовник представників ЗМІ.

"Ми поставили багато військового оснащення Україні, а це означає, що наші власні запаси сьогодні зменшилися. У зв'язку з цим ми розуміємо, що нам потрібно посилювати наші критично важливі оборонні можливості", - пояснив європейський урядовець.

З огляду на це, продовжило джерело, держави-члени, спираючись на "Стратегічний компас зміцнення безпеки та оборони ЄС до 2030 року", мають намір проводити "щорічні міністерські наради щодо посилення європейських оборонних можливостей". "Перша нарада відбудеться у вівторок, 15 листопада, і вона буде складовою засідання Ради ЄС із закордонних справ на рівні міністрів оборони", - повідомив він.

За його словами, країни Євросоюзу збільшують витрати в сфері оборони і важливо, щоб держави-члени ЄС згуртовано працювали над оборонним потенціалом.

Напередодні після наради глав МЗС керівник дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив на пресконференції, що загалом військова допомога Євросоюзу та держав-членів Україні сягає 8 млрд євро, і закликав не плутати з допомогою лише у рамках Європейського фонду миру, яка становить 3,1 млрд. євро.

Зустріч глав оборонних відомств країн ЄС завершиться робочим обідом за участю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. На початку цього заходу з міністрами оборони Євросоюзу з'єднається за допомогою відеозв'язку український міністр оборони Олексій Резніков. Після його повідомлення відбудеться обмін думками про ситуацію в Україні та види і масштаб подальшої військової допомоги Києву, повідомило європейське дипломатичне джерело.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА