13:11 08.12.2022

СБУ затримала в Одесі подружжя - російських шпигунів, які готували ракетний удар по силах ППО та артскладах ЗСУ

2 хв читати
СБУ затримала в Одесі подружжя - російських шпигунів, які готували ракетний удар по силах ППО та артскладах ЗСУ

Служба безпеки України викрила в Одесі двох шпигунів Генштабу РФ, які збирали розвіддані про ППО, інформацію про бойові позиції зенітно-ракетних комплексів "Crotale" та розташування польових артилерійських складів із боєприпасами, повідомляє СБУ.

"Військова контррозвідка Служби безпеки викрила двох агентів головного управління генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ) в результаті спецоперації в Одесі. Зловмисники збирали розвіддані про місця можливої дислокації та переміщення підрозділів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону", - йдеться у повідомленні української спецслужби у телеграм-каналі у четвер.

У СБУ наголошують, що співробітники Служби вчасно викрили російську агентуру та встановили контроль ще на первинному етапі підривної діяльності.

"Обоє затриманих - чоловік (народився в Одесі, але згодом служив у російській армії та брав участь у бойових діях на території Чечні) та дружина - громадяни Росії. Вони були заздалегідь відправлені в Україну ще у 2018 році та отримали посвідку на проживання. Таким чином, російська військова розвідка планувала створити на півдні України власний агентурний апарат", - наголошується у повідомленні.

За інформацією спецслужби, до повномасштабного вторгнення сім'я агентів збирала дані про суспільно-політичну ситуацію в регіоні та розширювала коло своїх знайомств, готуючись до виконання основних завдань.

"А вже після 24 лютого насамперед намагалися виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів "Crotale" і розташування польових артилерійських складів з боєприпасами до ЗРК. Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для здійснення повітряних ударів ракетами класу "Калібр" або "Кинджал" по українських військових об’єктах", - зазначається у повідомленні.

У СБУ уточнюють, що зловмисники розпочали активний збір інформації про підрозділи Сил оборони на херсонському напрямку.

Зібрані відомості агенти відправляли "зв’язковому" - мешканцю Севастополя, колишньому російському спецпризначенцю, який негласно співпрацює з ГРУ, а для "прикриття" використовує посаду керівника благодійного фонду. "Зв'язковий", у свою чергу, передавав інформацію своєму куратору - кадровому співробітнику військової розвідки РФ.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА