13:02 09.12.2022

Зеленський сподівається на допомогу омбудсменів у поверненні на Батьківщину полонених і депортованих українців

2 хв читати
Зеленський сподівається на допомогу омбудсменів у поверненні на Батьківщину полонених і депортованих українців

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що поверненню додому військовополонених і депортованих допоможе співпраця омбудсменів.

"У часи, коли ми, м'яко кажучи, не бачимо рішучості та конкретних дій від таких організацій, як Міжнародний комітет Червоного хреста, ми маємо шукати та знаходити нові формати взаємодії. Якщо ми не бачимо відгуку, ми маємо шукати нові лінії співпраці. Можливо, саме система омбудсменів допоможе нас із вами наблизити до бажаного результату, до повернення додому всіх українців, дорослих, дітей, які силою утримуються на території РФ", - сказав він у п'ятницю, виступаючи в Києві на міжнародній конференції "Права людини в темні часи".

"Варто хоча б спробувати", - зазначив він.

Зеленський закликав до співпраці всі громадські організації і в нашому суспільстві, і на міжнародному рівні.

За його словами, злочини Росії – "це такий обсяг скоєних злочинів і зруйнованих доль, що для відновлення справедливості нашій державі потрібна максимально можлива співпраця з правозахисною спільнотою і з міжнародними партнерами".

"Має бути єдиний правовий фронт, що долає російську геноцидну політику. І тому я закликаю всіх державних чиновників і всіх представників громадянського суспільства, які піклуються про людей і людяність, представників міжнародних правозахисних організацій і агентств працювати зараз скоординовано, на всіх рівнях, разом - заради відновлення порушених війною прав українців і для притягнення агресора до відповідальності. Маємо знайти таку формулу співпраці, щоб був максимальний результат для України і для міжнародного правопорядку", - заявив він.

За словами Зеленського, має бути створений Спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України. "І я закликаю вас зробити все, щоб максимальна більшість у Генеральній асамблеї ООН підтримала відповідний проєкт резолюції заради встановлення справедливості", - сказав він.

Він також наголосив на необхідності компенсаційного механізму, який забезпечить відшкодування збитків за рахунок активів агресора для всіх, хто постраждав від цієї російської війни. "Відповідну резолюцію підтримала Генасамблея ООН, і я прошу вас посприяти в її максимальній реалізації. Мають бути притягнені до відповідальності всі російські вбивці, всі, хто організовував і реалізовував російську геноцидну політику і терор. Прошу вас співпрацювати заради цього з Офісом генерального прокурора, українськими органами правопорядку, з партнерами, які розслідують російські злочини, і з Міжнародним кримінальним судом", - закликав Зеленський.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА