11:29 24.12.2022

Кремль створює умови для нового наступу на Україну з Білорусі, але його ймовірність усе ще низька - ISW

2 хв читати
Кремль створює умови для нового наступу на Україну з Білорусі, але його ймовірність усе ще низька - ISW

Кремль створює умови для відновлення наступу з Білорусі, можливо, на Київ, проте це може бути російською інформаційною операцією, і такий наступ усе ще залишається малоймовірним, ідеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW) за 23 грудня.

"Цей найбільш небезпечний варіант розвитку подій може бути російською інформаційною операцією або може відображати фактичні наміри президента Росії Володимира Путіна. Наявні нині показники двоякі: деякі перевірені свідчення нарощування російської присутності в Білорусі мають більше сенсу як частина підготовки до нового наступу, ніж як частина поточних навчань і тренувань, але, як і раніше, немає свідчень того, що Москва активно готує ударне угруповання в Білорусі", - йдеться у зведенні.

При цьому в ISW спростували оцінки деяких західних аналітиків, що занепокоєння щодо можливого наступу на Україну з півночі є українською інформаційною операцією, спрямованою на спонукання Заходу поставити Києву більше зброї. "ISW, як і раніше, вважає, що відновлення великомасштабного російського вторгнення з Білорусі цієї зими малоймовірне, але до цієї можливості слід ставитися серйозно", - наголошується в повідомленні.

За даними аналітиків, відомі російські провійськові мілблогери мусирують можливість проведення такого наступу в зимово-весняний період. Зокрема, обговорювалися варіанти наступу на північний захід України з Білорусі, щоб перерізати наземні лінії постачання, а також диверсійні операції для відволікання українських сил. При цьому зазначається, що розмови про ймовірність відновлення російської атаки на північ України ведуться щонайменше з жовтня 2022 року.

"24 листопада Міністерство оборони Росії демонстративно заявило, що воно має польовий шпиталь у Білорусі. Польові шпиталі не потрібні для навчань і можуть свідчити про підготовку до бойових дій. Поява польових шпиталів у Білорусі на початку 2022 року була одним з останніх показників, що спостерігалися перед тим, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення. Росія продовжує перекидати сили в Білорусь під виглядом навчань. Деякі російські танки Т-90, які, як повідомляється, були перекинуті до Білорусі наприкінці грудня 2022 р., було помічено в зимовому камуфляжі. Оснащення танків зимовим камуфляжем не зовсім потрібне для навчальної діяльності та може свідчити про підготовку до реальних зимових бойових дій", - ідеться у зведенні.

При цьому в ISW наголосили, що розгортання польових шпиталів і перефарбовування танків також могли бути частиною російської інформаційної операції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові щонайменше один постраждалий унаслідок нічного обстрілу

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Кулеба привітав естонського депутата Крісто Ене Вага, який приїхав до Києва з Таллінна на велосипеді

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА