03:20 14.01.2023

Потрібно розгорнути додаткові реанімаційні місця у неонатальних центрах на заході України через міграцію - експерт

3 хв читати
Потрібно розгорнути додаткові реанімаційні місця у неонатальних центрах на заході України через міграцію - експерт

У західних областях через значну міграцію населення необхідно розгортати додаткові реанімаційні місця у неонатальних центрах, вважає президент Асоціації неонатологів України, заступник директора з перинатології ГУ "Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН".

"Наразі велике навантаження йде на Луцьк, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль та Ужгород. У цих містах потрібно розгортати додаткові реанімаційні місця. Якщо раніше в реанімації вони мали дев'ять місць, то зараз їх потрібно 18. Це дороге задоволення. Тільки у Луцьку за дев'ять місяців було 7 тис. пологів, у Львівській області – 14 тис., у той час як до війни 1,5 – 2 тис. Така сама ситуація у Львові, зараз там 250 жінок, яким потрібний специфічний медичний супровід”, - сказала вона у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Знаменська зазначила, що можливості для розширення неонатальних центрів західних областей України, зокрема, підкріплюються тим, що до цих регіонів поїхали лікарі з Донецька, Луганська, Краматорська.

"Наше завдання – знайти кошти та розгорнути додаткові місця", - наголосила вона.

Крім того, за словами Знаменської, наразі гостро постає питання закупівлі обладнання для прифронтових регіонів. "Найбільше турбують Суми, Миколаїв, Одеса та Запоріжжя", - сказала вона.

При цьому, за словами Знаменської, "за час війни дитяча смертність (кількість випадків смерті дітей у віці до одного року на 1000 народжених живими - ІФ) зросла до 8%, до війни показник був 6,7%".

Коментуючи забезпечення неонатальних центрів лікарськими засобами, Знам'янська наголосила, що "ситуація трагічна".

"Головні лікарі змушені вирішувати надважкі питання медичного забезпечення установ в умовах війни. Постає питання, чи варто закуповувати ті чи інші ліки - бюджет лікарень різко обмежений. Звичайно, кожен лікар вважає кошти і не завжди купує необхідне. Це велика біда, бо від якості препарату залежить життя кожної дитини", - сказала вона.

За її даними, нині в Україні функціонують 19 перинатальних центрів, які на 80% оснащені найновішим обладнанням та 114 відділень інтенсивної терапії новонароджених.

Знаменська зазначила, що з початком активних бойових дій лікарі фіксують зниження загальної кількості пологів. Зокрема за 9 міс. 2022 року було проведено близько 152 тис. пологів, що на 36 тисяч менше ніж за аналогічний період 2021 року. При цьому в перші місяці повномасштабного вторгнення відзначалося зниження пологів через переміщення вагітних жінок на безпечніші місця за межами України.

Водночас, протягом дев'яти місяців 2022 року кількість передчасних пологів в Україні перевищила 9 тис., що практично на 2 тис. менше, ніж роком раніше.

"Це без інформації по Луганській та Херсонській областях, оскільки у луганському регіоні знищено 100% лікарень, у тому числі пологові будинки та перинатальний центр, а Херсонська область перебувала в окупації", - уточнила Знам'янська.

Вона також повідомила, що значну допомогу українським неонатологам надають іноземні колеги та благодійники.

"Польська місія закупила обладнання EUR250 тис. Усі залишили у Львові, Тернополі, Ужгороді та Івано-Франківську - ми реально розуміли, що воно там потрібне. Британська компанія Crown Agents передала інкубатори, ШВЛ, апарати штучної вентиляції легень, монітори, відсмоктувачі, велику кількість обладнання, без якого ми не можемо працювати. Ці пункти були профінансовані Christian Aid та Jersey Overseas Aid. Також триває робота з Польщею. Вже вибрано 10 клінік, які отримають реанімаційне обладнання", - повідомила експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

В Одесі внаслідок обстрілів пошкоджено приміщення представництва омбудсмена

Окупанти припинили наступ у районі Авдіївки, відновили наступ на Часів Яр - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА