07:45 18.01.2023

SpaceX у середу запустить на орбіту новий супутник GPS для ВПС США

2 хв читати
SpaceX у середу запустить на орбіту новий супутник GPS для ВПС США

Ракета Falcon 9 у середу виведе на орбіту черговий новий супутник системи глобального позиціонування третього покоління GPS III на користь ВПС США, повідомляє компанія-розробник носія SpaceX.

Запуск планується здійснити о 07:10 за часом Східного узбережжя США з 40 стартового комплексу на базі Космічних сил США на мисі Канаверал (штат Флорида).

Супутник через півтори години після запуску буде закинутий на висоту близько 1 тис. км над Землею, а потім розміщений на середній орбіті навколоземної - приблизно на висоті 20 тис. км над планетою.

При цьому перший багаторазовий ступінь ракети-носія Falcon 9 повинен буде за 8,5 хвилин після запуску здійснити вертикальну посадку на автоматичну плавучу платформу A Shortfall of Gravitas, яка дислокована в Атлантиці за 630 км від космодрому на мисі Канаверал. Крім того, спеціальне рятувальне судно має підняти з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відокремлення спускатимуться на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до $6 млн під час запуску своїх ракет.

Це вже шостий супутник GPS III, який виводиться на орбіту з 2018 року. Космічний апарат вагою 3,8 тонни має стати черговим елементом у створюваному орбітальному угрупуванні з 32 супутників глобального позиціонування третього покоління. Ці апарати мають поступово замінити собою застарілі супутники, які нині забезпечують сигнал GPS у всьому світі.

Супутники GPS III мають велику потужність сигналу, дозволяють визначати місце розташування цивільних об'єктів втричі точніше, ніж апарати, в яких вона становить від 3 до 10 метрів. Точність визначення місцезнаходження військових об'єктів буде ще вищою.

При цьому GPS III має в своєму розпорядженні значно покращені можливості боротьби з перешкодами порівняно з більш ранніми апаратами. Вони будуть захищеними від придушення противниками США у вісім разів.

Наразі послугами системи GPS, оператором якої є ВПС США, користуються понад 4 млрд осіб.

Виробництвом нових супутників опікується корпорація Lockheed Martin. Вартість одного супутника складає $577 млн. Термін експлуатації супутника нового покоління складає 15 років.

Перші 10 апаратів GPS III у версії Space Vehicle (Block IIIA) запустять до кінця 2023 року, решта 22 у версії Follow On (Block IIIF) почнуть розміщувати на орбіті з 2025 до 2034 року. Система, що оновлюється, повнофункціонально запрацює не раніше поточного року у зв'язку із затримкою в модернізації наземних систем управління супутниками.

Компанія SpaceX виграла тендер на запуск п'яти із перших шести супутників GPS III.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА