19:15 29.01.2023

Вбивство українських військовополонених в Оленівці обов'язково буде розслідувано та доведено до спецтрибуналу, переконаний омбудсмен

2 хв читати
Вбивство українських військовополонених в Оленівці обов'язково буде розслідувано та доведено до спецтрибуналу, переконаний омбудсмен

Україна обов'язково розслідує і доведе до спеціального трибуналу обставини вбивства українських військовополонених в Оленівці Донецької області, заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у неділю, в день, коли виповнилося півроку з дня трагедії.

"Сьогодні півроку як росіяни вчинили страшний теракт в Оленівці. Загинули наші воїни, українські військовополонені. Для мене і кожного українця це цинічна публічна кара українських військових, які опинилися в полоні. І за це немає прощення", - написав Лубінець у фейсбуці.

"Україна розслідуватиме вбивство наших військових в Оленівці. Впевнений, що це буде ще один особливий факт для спеціального трибуналу. І кожен злочинець отримає своє справедливе покарання", – наголосив він.

Омбудсмен нагадав, що, за даними експертів, вибух стався всередині. "Генпрокурор зазначав, що причиною цього вбивства або способом вбивства була термобарична зброя. Жодних атак з боку України, як це стверджують у РФ, – не було", - написав український омбудсмен.

При цьому Лубінець наголосив на пасивності міжнародних організацій у питанні розслідування злочину: "На жаль, не відреагував належним чином Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Незрозумілою залишається позиція ООН. Спочатку Генсекретар організував окрему місію в Оленівку. Однак не було докладено зусиль для зустрічей з українською стороною, щоб взяти напрацювання та документи щодо теракту. А вже через 5 місяців місію ООН розформували без критики РФ, яка за цей час не надала доступу ні представникам місії, ні українській стороні і фактично зірвала розслідування".

"Україна не отримала очікуваної реакції від міжнародної спільноти - немає успіхів у розслідуванні, і ніхто не домігся хоча б допуску на місце трагедії", - наголосив Лубінець.

"Я неодноразово публічно зазначав, що готовий поїхати на місце трагедії, щоб ми всі дізналися правду. Правду, яку ми й так знаємо. Правду, яка відбивається болем у серцях українців", - заявив він.

"5 місяців — це великий термін для того, щоб замести сліди злочину, однак це малий термін для того, щоб про нього забути. Рідні та близькі загиблих ніколи цього не забудуть. І цього ніколи не забуде Україна!", - написав уповноважений Верховної Ради з прав людини.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

24 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА