18:22 08.02.2023

Перше питання позачергового саміту ЄС – Україна, але підтвердження візиту Зеленського до Брюсселя досі немає – європейський дипломат

3 хв читати
Перше питання позачергового саміту ЄС – Україна, але підтвердження візиту Зеленського до Брюсселя досі немає – європейський дипломат

Україна стоїть першим питанням порядку денного позачергового саміту Європейського Союзу, водночас офіційного підтвердження участі в заході президента Володимира Зеленського досі немає.

"Було багато повідомлень про візит-сюрприз президента Зеленського до Брюсселя. Як вам відомо, єдине повідомлення, яке ми поширили, було про відкрите запрошення президентові Зеленському на один із майбутніх самітів. На цьому ми й зупинимося, через очевидні причини ми не озвучуватимемо деталей", - сказав у середу в Брюсселі напередодні саміту високопосадовець на умовах анонімності.

Він повідомив, що саміт розпочнеться о 10:00 четверга, при цьому він зазначив, що цього дня можливі дві пресконференції, тоді як зазвичай першого дня проводиться одна пресконференція.

Говорячи про порядок денний, чиновник повідомив, що перше питання присвячене Україні. "Ми працювали з делегаціями, щоб досягти узгодження тексту (висновків Ради) щодо питання (фінансової) підтримки України", - деталізував він.

Лідери ЄС також мають намір обговорити питання військової підтримки. "Ми очікуємо, що Європейська рада обговорить це питання – де ми хочемо працювати ще більше, зробити подальші кроки. Далі – питання заморожених активів Росії, які можуть бути використані для відновлення України. Це дуже складно в законодавчому плані. Ми посилено працюємо з експертами, лідерами, а також у форматі G7", - додав урядовець.

Також саміт ЄС обговорить питання притягнення до відповідальності "яким чином ми зможемо притягнути російських злочинців, а також командирів до відповідальності за те, що було зроблено в Україні". "Третє, на чому лідери сфокусуються, це санкції, обмежувальні заходи. Є значний тиск більше працювати над питанням обходу санкцій. Ми бачимо, що санкції досить ефективні, але ми також маємо вирішити питання прогалин, де треті країни чи компанії допомагають росіянам. Це буде головний фокус обговорення", – розповів він.

Окрім того, лідери ЄС обговорять питання майбутнього членства України. Відповідаючи на запитання щодо прагнення української сторони розпочати якнайшвидше переговори про вступ, співрозмовник журналістів сказав: "Я пам'ятаю обговорення у Версалі минулого року, коли багато лідерів сказали, що не нададуть Україні статусу кандидата, і через три місяці це було зроблено. Що ми бачимо, то це те, що Україна показує дивовижне бажання просуватися на європейському шляху та виконувати умови. Їм знадобилося чотири тижні, щоб відповісти на тонну питань Європейської комісії, коли це зазвичай займає один рік або навіть більше. Це (термін початку переговорів) залежатиме від здібностей України себе модернізувати. Поки що вони показали дивовижний прогрес. Ми це маємо це визнати. Інше питання – наскільки це незворотно".

Говорячи про використання заморожених російських активів для відновлення України, чиновник сказав, що на саміті не очікується схвалення фінального рішення, завдання в тому, щоб просунутися до нього.

Він нагадав, що може йтися про активи на суму 300 млрд євро, розподілені в різних фінансових структурах.

"Що можна зробити - це використати їх. Отримати прибуток від 300 млрд євро і використати ці кошти для відновлення. Якщо ви добре керуєте трьомастами мільярдами, ви можете отримати кілька мільярдів на відновлення. Така теорія. Але це має бути зроблено конкретно. Спочатку потрібно виявити ці кошти, отримати доступ до них, визначити механізм (використання)", - пояснив представник ЄС, зазначивши, що це не режим конфіскації, а режим санкцій, "який означає, що ви можете використовувати гроші, але ви повинні їх повернути, коли зміниться політика".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міносвіти розподілило 18,8 млрд грн між 134 вишами, найбільше отримали Київська й Львівська політехніки

Макрон підтвердив, що не виключає відправлення сухопутних військ в Україну

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 7 осіб, серед них 6 дітей - обладміністрація

Окупанти вдарили по Дергачах, постраждали 4 дитини - ОВА

У Мукачеві відкрили Центр рекрутингу української армії

Українські військові знищили ворожу ПЗУ комплексу "Бук" із шістьма ракетами

Унаслідок ворожого обстрілу в Херсоні пошкоджено магазин і освітній заклад

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА