21:25 08.02.2023

Третина киян заявила про зміну мови спілкування українською після повномасштабного вторгнення РФ

2 хв читати
Третина киян заявила про зміну мови спілкування українською після повномасштабного вторгнення РФ

Кожен третій киянин (33,3%) заявив, що перейшов на українську мову спілкування під час війни, свідчать результати опитування про рівень володіння мешканців української столиці українською мовою, яке вперше провели у застосунку "Київ Цифровий".

"Це свідчить про те, що в сучасних умовах питання утвердження української мови набуває ключового значення і має бути одним із пріоритетних напрямків для міської влади", - повідомляється на сайті Київської міської державної адміністрації (КМДА) у середу.

Як повідомила заступник голови КМДА Ганна Старостенко, в опитуванні взяли участь 67 тис 212 городян віком від 14 до 65 років і старше. Серед опитаних 86,3% назвали українську мову рідною, водночас заявили, що вдома українською спілкуються лише 47%, з друзями – 44,4%, на роботі – 60,2%, а під час навчання – 81,4%.

Для 46,5% респондентів звичка стала головною перешкодою, яка найбільше заважає розпочати спілкування українською. А переважна більшість опитаних підтвердила, що україномовне середовище (79,2%) найбільше допомагає розпочати спілкування українською.

За словами Старостенко, отримані дані використовують для створення Концепції утвердження української мови у всіх сферах суспільного життя столиці на 2023-2025 роки. "Місто працює над розробкою Концепції утвердження української мови у всіх сферах суспільного життя Києва… На основі цих досліджень розроблятимемо інструментарій для всіх охочих, щоб покращити знання мови та сформувати україномовне середовище", – сказала вона.

Старостенко додала, що окрім опитування у застосунку "Київ Цифровий" було проведено фокус-групи з городянами різного віку та соціальних груп, під час яких фахівці обговорили різні аспекти використання української мови в Києві.

Під час єдиного Всеукраїнського перепису населення, який пройшов у 2001 році, 72,2% киян назвали українську рідною мовою, а 25,3% – російську. Водночас у ході соціологічного опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у 2017 році, українською вдома розмовляли 30% населення української столиці, російською - 33%, двома мовами - 36%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА