12:46 11.02.2023

ДІЯРУ заборонила експлуатацію ще чотирьох енергоблоків ЗАЕС на енергетичних рівнях потужності

3 хв читати
ДІЯРУ заборонила експлуатацію ще чотирьох енергоблоків ЗАЕС на енергетичних рівнях потужності

Державна інспекція ядерного регулювання України (Держатомрегулювання, ДІЯРУ) розпорядженням від 10 лютого 2023 року обмежила експлуатацію енергоблоків №3, 4, 5, 6 Запорізької АЕС внаслідок неможливості усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки.

"Отже, експлуатація зазначених ядерних установок на енергетичних рівнях потужності заборонена", - повідомила інспекція на сайті в суботу.

Згідно з розпорядженням Держатомрегулювання, експлуатація енергоблоку № 3 обмежується в стані "зупин для ремонту ", №4 – "холодний зупин" і №5-6 – "гарячий зупин" з подальшим переведенням в "холодний зупин".

Експлуатація зазначених ядерних установок на енергетичних рівнях потужності може бути дозволена тільки після детальної інспекції Держатомрегулювання промислового майданчика Запорізької АЕС, перевірки всіх конструкцій, систем і елементів атомної електростанції.

Як зазначили в ДІЯРУ, така інспекція українського ядерного регулятора на Запорізькій АЕС стане можливою після деокупації, демілітаризації Запорізької АЕС та повернення її під повний контроль уряду України.

"Сподіваємося на максимальне розуміння і сприяння МАГАТЕ, світової атомної спільноти, вжиття рішучих засобів впливу на рф, яка окупувала український ядерний об’єкт та ставить під загрозу безпеку усього світу", - йдеться на сайті інспекції.

Як повідомлялося, Держатомрегулювання 18 серпня 2022 р. внесло зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 відокремленого підрозділу (ВП) "Запорізька АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом", згідно з якими експлуатація енергоблоку №1 ЗАЕС дозволена лише у станах "перевантаження палива" – "холодний зупин", енергоблоку №2 ЗАЕС – у стані "холодний зупин".

Крім того, розпорядженням від 28 жовтня 2022 р. Держатомрегулювання заборонило виконання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт на майданчику Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) на ЗАЕС.

Як наголосили в ДІЯРУ, наразі промисловий майданчик Запорізької АЕС зазнає періодичних обстрілів, повітряні лінії зв'язку з енергетичною системою України зазнали пошкоджень. Крім того, виробничі приміщення ЗАЕС, зокрема, інформаційно-кризовий центр, не можуть використовуватися за призначенням через розташування в них російських військових, також внаслідок окупації "Енергоатом" не має належних можливостей для постачання товарно-матеріальних цінностей на станцію.

"Ці факти свідчать про порушення фундаментальних принципів гарантування безпеки атомних станцій як реалізації стратегії глибокоешелонованого захисту, забезпечення культури безпеки, відповідальності експлуатаційної організації", - зазначили в ДІЯРУ.

Унаслідок окупації російськими військовими промислового майданчика не забезпечується функціонування системи фізичного захисту ядерної установки. Також через окупацію і тиск (психологічний і фізичний) російських загарбників, не забезпечено укомплектування персоналом, що має право на безпосереднє керування реакторною установкою.

"На промисловому майданчику здійснюється незаконне будівництво російськими окупантами невідомих споруд (на території ССВЯП та поблизу резервної дизельної електростанції енергоблоку №6), що є порушенням проєктної документації ЗАЕС", - доповнили в інспекції.

Посадові особи, які здійснюють організаційно-розпорядчі функції із забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, мають відповідні ліцензії, передбачені українським законодавством, не допускаються загарбниками на майданчик ЗАЕС, констатували в ДІЯРУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА