10:43 15.02.2023

Голова комітету Ради Бабак припускає проведення загальнонаціонального зрізу знань для всіх учнів після завершення війни

3 хв читати
Голова комітету Ради Бабак припускає проведення загальнонаціонального зрізу знань для всіх учнів після завершення війни

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак припускає проведення загальнонаціонального зрізу знань для всіх учнів після завершення війни для оцінки освітніх втрат.

"На жаль, в Україні немає повноцінної системи вимірювання освітніх втрат. Ми як комітет постійно говоримо, що такої системи немає, немає окремої програми, яка це фінансувала б. Єдиною відносно релевантною системою оцінки втрат була державна підсумкова атестація. Наразі ми не можемо оцінити масштаб освітніх втрат", - сказав Бабак в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, зовнішнє незалежне оцінювання чи національний мультипредметний тест як система оцінки освітніх втрат не є релевантною, оскільки стосується лише частини випускників.

Голова комітету вважає, що єдина оцінка, на яку можна спиратися, – це дослідження PISA (Програма міжнародної оцінки учнів – ІФ-У), яке координує Організація з економічного співробітництва та розвитку.

"Воно проводилося в Україні в 2018 році, а також, попри війну, в жовтні 2022 року. Це дозволяє нам оцінити себе порівняно з іншими країнами OECР. Через рік після вимірювань вони публікують звіт з аналізом результатів і рекомендаціями для країн. І от звіт в 2019 році показав, що наш випускник школи в середньому відстає від європейського на один рік. Результат останнього вимірювання буде в жовтні 2023 року. За нашими попередніми оцінками ми відстали ще на рік", - зазначив він.

Окрім того, Бабак повідомив, що на 2023 рік заплановано створити систему компенсації освітніх втрат.

"Але вона поки що буде добровільна, лише для тих дітей, які захочуть. Це ще не фіналізована версія, над нею триває робота. Умовно, ти, учень 8-го класу, заходиш на портал, відкриваєш ту дисципліну, яку вивчав, і проходиш процедуру самотестування. Ти відповідаєш на купу запитань, і в результаті система тобі підказує, в яких класах, у яких темах у тебе є прогалини, і пропонує повторно пройти цей чи інший курс. Ми хочемо зробити так, щоб учень будь-якого класу зміг себе оцінити з будь-якого предмета", - розповів він.

Голова комітету вважає, що, серед іншого, цей сервіс допомагатиме тим дітям, які повертатимуться з-за кордону.

"Я сподіваюся, що ми зробимо це до першого вересня 2023 року", – заявив Бабак.

На запитання, чи розглядають можливість після завершення війни провести всеукраїнський зріз знань з 1-го до 11-го класу, він заявив, що це один із можливих варіантів, але до нього потрібно ретельно підготуватися, оскільки це досить проблематично через відсутність такої системи.

Щодо компенсації освітніх втрат, то, за словами голови комітету, у педагогіці таких механізмів багато.

За його словами, можна влаштовувати коригувальні місяці на початку року, можна скоротити канікули, щоб додати компенсаційний місяць, а якщо великі втрати, то теоретично, можна запровадити 12-й рік навчання не з 2030 року, як заплановано згідно з проєктом "Нова українська школа", а з наступного року після закінчення війни.

"За бажанням, хто захоче зможе випускатися після 11-го класу і йти вступати, а хто захоче, зможе ще рік повчитися, надолужити те, що він втратив, і вступити з кращими результатами в кращий університет і не на контракт, а на бюджет. Є декілька варіантів, і наразі ми розглядаємо всі. На жаль, ми не знаємо, наскільки це все затягнеться, а кожен додатковий місяць війни – це втрата знань учнями", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА