12:12 15.02.2023

Голова освітнього комітету Ради наполягає на тому, щоб зробити історію України у НМТ предметом на вибір

3 хв читати
Голова освітнього комітету Ради наполягає на тому, щоб зробити історію України у НМТ предметом на вибір

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак наполягає на тому, щоб у 2023 році історія України була предметом вибору на Національному мультипредметному тесті (НМТ).

"Це була проблема НМТ минулого року, коли у нас було три обов'язкові предмети і тільки вони: українська мова, математика, історія України. І всі на основі цих дисциплін вступали у виші. Уявіть собі, що в медицину чи енергетику вступав той, хто краще знає історію, – це біда. Я не уявляю собі, як ці лікарі потім підуть робити операцію військовим і будуть добре розбиратися в епохах становлення нашої держави і не розбиратися в біології. Тому цього року ми додали цей предмет на вибір, інакше не можна, і ми будемо за нього боротися до останнього. Сподіваюся, що здорового глузду у Верховній Раді вистачить на це", - сказав Бабак в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Також він заявив, що не хоче, щоб дискусія в парламенті "скочувалась до рівня боротьби патріотизму з логікою".

"Ми яке суспільство хочемо побудувати? Високотехнологічне чи таке, яке у нас було? Якщо високотехнологічне, то потрібно, щоб діти знали математику, хоча б на елементарному рівні. Якщо ти виключаєш математику з обов'язкових предметів – її ніхто не вчить", - заявив голова комітету.

На уточнювальне запитання, чому не можна додати один обов'язковий предмет, залишивши ще один на вибір, Бабак заявив, що тоді повториться проблема НМТ, яка була минулого року, коли було менше складних питань, що знову не дасть змоги відібрати більш підготовлених випускників. "Це мене турбує, бо знову буде проблема з 10 тис. двохсотбальниками, яких важко між собою відрізнити. І почнеться історія з мотиваційними листами всередині університетів. А мотиваційний лист у хороших університетах – це хороша історія, а в не дуже доброчесних університетах – це повернення до корупції", – додав він.

Крім того, за його словами, студенти вже почали готуватися до НМТ за раніше оголошеним механізмом. "Тому я пропонував би цього року вже нічого не змінювати. При тому, що ви не уявляєте, як я розумію важливість історії України для свідомості дітей, які виходять зі школи. Я не проти зробити її третім обов'язковим предметом, але робити з трьох годин тестування чотири години – мені шкода абітурієнтів, це важко", - додав він.

Як повідомлялося, 20 січня Міністерство освіти і науки представило проєкт порядку прийому до вишів у 2023 році на основі вдосконаленого НМТ. Згідно з порядком історія України не буде обов'язковим предметом під час складання НМТ у 2023 році для вступу до вишів. Водночас, незалежно від обраного абітурієнтом додаткового предмета, позитивний результат національного мультипредметного тесту дасть змогу подавати заяву на вступ на будь-яку спеціальність.

Потім Шкарлет заявив, що історію України не включили до переліку обов'язкових предметів під час складання НМТ через безпекову ситуацію та обмеженість часу на складання тесту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА