12:44 15.02.2023

Голова комітету Ради Бабак: Наразі вікно можливостей для оптимізації вишів

2 хв читати
Голова комітету Ради Бабак: Наразі вікно можливостей для оптимізації вишів

Голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак вважає, що в Україні необхідно здійснювати оптимізацію мережі вищих навчальних закладів.

"Я хоч і виходець з вищої школи, розумію, що потрібно оптимізовувати університети. Наразі для цього, мені здається, взагалі вікно можливостей. Воєнні дії, дефіцит бюджету – треба робити оптимізацію", - сказав Бабак в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, якщо запровадити бюджетну програму стимулювання об'єднання вишів, то дуже багато університетів об'єдналися б самі собою.

"Я закликаю уже зараз об'єднуватися, створювати потужні регіональні центри. Ми можемо конкурувати із західними університетами. Але з потужними університетами там, зможуть конкурувати тільки потужні університети тут. На мою думку, є два, максимум три роки, для цієї оптимізації, і це потрібно робити швидко. Для цього потрібна політична воля і жорстка рука, яка це зробить", - підсумував він.

На запитання, чому вже не перший рік поспіль призупинено постанову уряду про фінансування вишів на основі показників їх освітньої, наукової та міжнародної діяльності, Бабак заявив, що в умовах воєнних дій дуже складно оцінювати та порівнювати університети у різних регіонах.

"Хоча я за цю формулу обома руками. Ми її впроваджували, ми за неї голосували, ми її допомагали розробляти міністерству освіти. Її потрібно вдосконалювати, враховувати певні галузеві особливості, але вона потрібна. Просто зараз, під час бойових дій, справді важко до цього повернутися... Закінчимо війну, переможемо і стовідсотково будемо до неї повертатися. Я вважаю, що університети мають отримувати фінансування за результатами своєї діяльності", - додав він.

Серед іншого, дуже актуальним питанням на думку Бабака є реформа військових кафедр у вишах.

"Є дискусія, чи мають бути військові кафедри в кожному університеті, чи вони мають бути в спеціалізованих університетах, куди будуть їздити діти на воєнну підготовку. Другий варіант, на мій погляд, логічніший, коли студенти поїдуть в, скажімо, Університет сухопутних військ, в якому є все обладнання, і пройдуть там, умовно кажучи, "курс молодого бійця". Щодо військових кафедр у цивільних вишах, то вони теж мають право на життя, але робити це в кожному вищі, особливо якщо там наразі немає таких кафедр і спеціалістів із військової підготовки, не варто", - вважає голова комітету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА