16:11 15.02.2023

Відбулися обшуки в IT-компанії MacPaw та у її засновника

2 хв читати

Обшуки правоохоронців в офісі однієї з найбільших українських IT-компаній MacPaw та у будинку її засновника Олександра Косована відбулися у середу у зв'язку з питаннями придбаних компанією земельних ділянок для реалізації інвестпроєкту.

"В офіс MacPaw та в мій особистий дім прийшли з обшуками. Навіть у час повномасштабної війни чиновники знаходять привід, час і спосіб тиснути на український бізнес", - заявив Косован у фейсбуці.

За його словами, причиною обшуків стали питання до земельних ділянок, які MacPaw законно придбала у період із 2016 до 2021 року.

"До обшуків ми надали всі необхідні документи слідчим, тобто обшуки в нашому випадку - необов’язковий захід, але держслужбовці вирішили інакше", - наголосив він.

Косован не виключив, що через недосконалість земельного законодавства та через застаріле регулювання "могли бути допущені якісь помилки посадовцями".

За його словами, щодо земельних ділянок, які стали приводом для обшуків, діалог із місцевою владою для виправлення помилок і створення цікавого та цінного проєкту триває понад три роки.

"Однак після того, як ми інвестували десятки мільйонів доларів у розвиток ділянок, ними зацікавилися чиновники, які тепер намагаються відібрати ці землі та актив", - заявив Косован.

У свою чергу співзасновник monobank Олег Гороховський на сторінці у фейсбуці висловив припущення, що зазначені обшуки пов'язані з тим, що "земельні ділянки опинилися в списку бажань".

"Олександра Косована образити не дамо. Один із найпорядніших і найдостойніших людей, яких я знаю. Меценат, візіонер, патріот! Я думаю, у когось у аркуші бажань на цей рік просто опинилися записані його земельні ділянки", - зазначив він.

Як наголосив Гороховський, MacPaw - міжнародна компанія з великою кількістю міжнародних нагород. Компанія - резидент "Дiя.City".

Згідно з інформацією в базі судових рішень, правоохоронці мають претензії до ТОВ "Макпау Проперті Менеджмент" у зв'язку з реалізацією проєкта будівництва комплексу відпочинку IT-Relax на території Циблівської сільської об'єднаної громади (Бориспільський р-н Київська обл.). Кримінальне провадження було відкрито у червні 2021 року. Основні обвинувачення - нецільове використання земель сільгосппризначення та будівництво об'єктів нерухомості у 100-метровій нормативно-прибережній захисній смузі Дніпра.

Заснована Косованом у 2008 році MacPaw є компанією з розробки програмного забезпечення. Основні продукти - CleanMyMac X, ClearVPN, Setapp та Gemini, Unarchiver. Заявлена кількість користувачів перевищує 30 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА