18:37 01.03.2023

Апеляція ВАКС призначила ексголові правління "Нафтогазу" Коболєву заставу в 229 млн грн

3 хв читати
Апеляція ВАКС призначила ексголові правління "Нафтогазу" Коболєву заставу в 229 млн грн

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) призначила ексголові правління "Нафтогазу" Андрію Коболєву заставу розміром 229 млн грн, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

"1 березня 2023 року, заслухавши доводи сторін, Апеляційна палата ВАКС частково задовольнила клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, скасувала рішення суду першої інстанції про відмову в застосуванні запобіжного заходу та постановила нову, відповідно застосувавши до колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" запобіжний захід у вигляді застави розміром 229,248 млн грн", - ідеться в повідомленні САП у телеграм-каналі в середу.

Згідно з повідомленням, також "на підозрюваного покладено такі обов’язки: прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду; не відлучатися із м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду; повідомляти прокурору, детективу або суду про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками; здати на зберігання до відповідного органу паспорт (паспорти) для виїзду за кордон".

Як інформує САП, за рішенням суду підозрюваний має внести кошти протягом 5 днів від моменту проголошення рішення. Термін дії зобов'язань - 2 місяці.

Коболєв на своїй сторінці в соцмережі "Фейсбук" так прокоментував це рішення: "Поки думаю, що з цим робити, коментувати більше не буду".

Раніше повідомлялося, що САП і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) 19 січня 2023 року повідомили ексголові "Нафтогазу" Коболєву про підозру у зловживанні службовим становищем під час забезпечення собі за перемогу компанії в Стокгольмському арбітражі з російським "Газпромом" виплати премій на 229 млн грн. На думку слідства, ця сума суттєво перевищує нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн).

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив прокурору в обранні ексголові НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн.

Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) направила до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду скаргу на рішення слідчого судді цього суду, який відмовив застосувати до колишнього глави НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"Прокурор САП направив до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді ВАКС щодо відмови в застосуванні до колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" запобіжного заходу, вмотивовану, зокрема, необґрунтованістю підозри", - йшлося в повідомленні САП.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважає це рішення незаконним і необґрунтованим.

Стокгольмський арбітраж у 2018-2019 роках за результатами двох спорів між компаніями на постачання і транзит газу ухвалив рішення, відповідно до яких "Газпром" мав доплатити НАК $2,56 млрд. Водночас арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" до "Нафтогазу" за умовою "бери або плати" за період 2012-2017 рр. розміром $56 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА