10:24 07.03.2023

Радника мера Очакова підозрюють у державній зраді

2 хв читати
Радника мера Очакова підозрюють у державній зраді

Радника міського голови Очакова (Миколаївська обл.) підозрюють у вчиненні державної зради, повідомляє Офіс генерального прокурора України.

"За даними слідства, 55-річний мешканець міста Очакова добровільно погодився надавати представникам держави-агресора допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Під псевдонімом "Майстер" підозрюваний на постійній основі отримував завдання від представників ГРУ РФ", - ідеться в повідомленні.

У ньому зазначається, що одним із завдань було звітування про наслідки ракетно-артилерійських обстрілів російських окупантів по території Очаківської міської територіальної громади.

"У січні ж 2023 року підозрюваний отримав нове завдання про вербування Очаківського міського голови, забезпечення його лояльного відношення і підтримки дій РФ, аж до "здачі міста". Першим етапом злочинного плану мала бути вербувальна бесіда за посередництва підозрюваного шляхом телефонного дзвінка. Радник мав підготувати до цього мера міста", - наголошують в ОГП.

Там уточнюють, що наприкінці січня підозрюваний повідомив міському голові про те, що з ним мають намір поспілкуватися представники РФ. Того самого дня в месенджері "Телеграм" він відзвітував своєму куратору про результати вербування мера.

"Мер Очакова повідомив СБУ про протиправні дії свого помічника. Чоловікові інкримінують вчинення державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України)", - повідомляють правоохоронці.

Вони додають, що під процесуальним керівництвом Миколаївської обласної прокуратури чоловіка затримано, йому було повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Пізніше в СБУ повідомили, що в нагороду за допомогу окупантам підозрюваний міг "обрати посаду" в разі захоплення ними південних областей України.

Там також уточнили, що російським агентом виявився колишній командир одного з центрів спеціальних операцій Збройних сил України, який влаштувався в Очаківську міську раду.

"Після повномасштабного вторгнення з посадовцем встановила зв’язок російська воєнна розвідка для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Встановлено, що він перебував на постійному агентурному зв’язку з кадровим співробітником ГРУ - Колєсніковим Сергієм Олександровичем, 31.07.1971 р.н., уродженцем України", - зазначають у спецслужбі.

У СБУ наголошують, що підозрюваний не лише повідомляв окупантам інформацію про наслідки обстрілів, а й збирав дані про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони, які задіяні в захисті прибережних районів. Для цього фігурант намагався використати свої зв'язки серед колишніх військових і чинних чиновників.

"Також він займався формуванням власної розгалуженої мережі інформаторів для збору та передачі розвідданих на користь країни-агресора", - зазначають у спецслужбі.

Там додають, що під час обшуків за місцем проживання ворожого агента співробітники СБУ виявили "таємний" телефон, який він використовував для конспіративного листування з окупантами. Крім цього, вилучено тепловізори та незареєстровану зброю з боєприпасами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА