18:18 08.03.2023

Правоохоронці підозрюють посадових осіб Айбокс Банку у сприянні гральному бізнесу в ухиленні від сплати 400 млн грн податків

2 хв читати
Правоохоронці підозрюють посадових осіб Айбокс Банку у сприянні гральному бізнесу в ухиленні від сплати 400 млн грн податків

Детективи Бюро економічної безпеки України спільно зі співробітниками СБУ викрили злочинну схему, в якій задіяно посадових осіб Айбокс Банку, а також понад 20 підконтрольних йому суб'єктів господарської діяльності та компанії-оператори грального бізнесу.

Як повідомляє пресслужба БЕБ, банківська установа, ймовірно, сприяла гральному бізнесу в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. Сума не сплачених підприємствами податків попередньо становить 400 млн грн.

"Схема ухилення від сплати податків була налагоджена через підконтрольні неліцензовані дзеркальні вебресурси інтернет-казино та беттінгу. Їх налаштували на приймання платежів із використанням "міскодингу" та розірваних грошових переказів", - ідеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що для поповнення акаунтів готівку вносили через термінали самообслуговування на рахунки операторів грального бізнесу, навіть у випадках перевищення ліміту обороту. Ці компанії перебувають на спрощеній системі оподаткування і не зареєстровані платниками ПДВ.

"Слідством встановлено, що обсяг переведених через банк коштів становить близько 20 млрд гривень, із яких не сплачено орієнтовно 400 млн грн податків", - наголошують у Бюро.

Там додають, що з метою отримання доказової бази БЕБ спільно з СБУ та НБУ проводять масштабні обшуки в приміщеннях банку, офісах, місцях проживання фігурантів.

У свою чергу пресслужба СБУ повідомляє, що правоохоронці також задокументували численні факти проведення зазначеним банком платежів за картками російських банків.

"Це відбувалося вже після повномасштабного вторгнення Росії, в обхід відповідної заборони Національного банку України", - йдеться в повідомленні.

За інформацією спецслужби, тіньовий прибуток банку від незаконних фінансових операцій щорічно становив понад 2,5 млрд грн, а загальний обіг коштів перебував на рівні 180 млрд грн на рік.

"Співробітники СБУ спільно з детективами БЕБ проводять обшуки в офісах банку та підконтрольних йому компаніях. Ці дії відбуваються в рамках кримінального провадження, розпочатого за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем)", - наголосили в Службі.

При цьому, в БЕБ і СБУ не уточнюють назву зазначеної фінустанови, проте джерело агентства "Інтерфакс-Україна" в правоохоронних органах повідомило, що йдеться про Айбокс Банк.

Як повідомлялося, 7 березня правління Нацбанку України ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії Айбокс Банку, 37-го за розміром активів із 66 українських банків, та його ліквідацію у зв'язку з низкою порушень, серед яких сприяння в проведенні турніру зі спортивного покеру і недостатній фінмоніторинг клієнтів навіть після попередження регулятора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА