07:13 11.03.2023

Компанія Relativity Space здійснить нову спробу запуску першої у світі 3D-друкованої ракети

2 хв читати

Легка ракета-носій Terran1, 85% компонентів якої створено за допомогою 3D-друкарської технології, у суботу з другої спроби має стартувати на орбіту у свій перший тестовий політ, повідомляє американська компанія-розробник Relativity Space.

Спочатку пуск першої у світі 3D-друкарської ракети мав відбутися ще 8 березня, проте перед самим стартом його було скасовано через проблеми із забезпеченням температури палива в носії.

Спробу нового запуску планують здійснити зі стартового майданчика LC-16 на базі Космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді у тригодинне часове вікно, яке відкривається в суботу о 13:00 за часом Східного узбережжя США (о 20:00 за Києвом). Terran 1 має вийти на орбіту висотою 200-210 км.

33-метрова двоступенева ракета оснащена дев'ятьма двигунами Aeon на першому ступені і одним на другому, також створеними за допомогою 3D-принтерів. Вони використовують метан як пальне і рідкий кисень як окислювач. Якщо пуск пройде успішно, Terran 1 може також стати першою метановою ракетою, виведеною на орбіту.

Ракета Terran 1 у рамках тестового запуску не нестиме корисного навантаження. У майбутньому вона зможе виводити на низькі навколоземні орбіти до 1250 кг. Вартість одного запуску оцінюється приблизно в 12 млн дол.

Компанія Relativity Space, заснована у 2015 році, також розробляє важку версію ракети-носія - Terran R, яка буде здатна виводити на орбіту до 20 тонн корисного навантаження і буде багаторазовою. В її конструкції частка 3D-друкованих компонентів буде доведена до 95%. Перший пуск ракети планується 2024 року. З урахуванням вартості запуску 1 кг корисного навантаження на орбіту вона може стати конкурентом ракеті Falcon 9 компанії SpaceX.

Як зазначає компанія, яка вже уклала низку угод з NASA і Пентагоном, використання 3D-друкарської технології прискорює будівництво таких ракет до двох місяців і значно скорочує їхню вартість.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступник голови ОП Мудра: "право сили завжди програє силі права"

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА