17:39 15.03.2023

Більшість українців вважають, що країна рухається у правильному напрямі, - соцопитування

3 хв читати
Більшість українців вважають, що країна рухається у правильному напрямі, - соцопитування

Більшість українців (61%) вважають, що нині Україна рухається у правильному напрямі, свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 22 лютого до 1 березня 2023 року в рамках проєкту Програми MATRA, яку фінансує посольство Нідерландів в Україні.

Водночас, як повідомляється у пресрелізі з результатами опитування, оприлюдненому в середу, лише 21% респондентів вважають, що події в країні розвиваються в неправильному напрямі.

Соціологи зазначають, що у вересні-жовтні 2022 року ці показники становили відповідно 51% і 28%, а наприкінці 2021 року (напередодні повномасштабного вторгнення РФ) - відповідно 20% і 65,5% (тобто тоді майже дві третини опитаних вважали, що країна рухається в неправильному напрямі).

"Зріс рівень оптимізму українців: 49% українців вірять, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років, 36% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і лише 3% - що Україна не здатна подолати наявні проблеми (решта —- не визначилися)", - ідеться в релізі.

Там уточнюється, що у вересні-жовтні 2022 року ці показники становили відповідно 41%, 43% і 5%, а наприкінці 2021 року - відповідно 18%, 54% і 18%.

"Оцінюючи власний психологічний стан на 24 лютого минулого року (на початок війни) за шкалою від 0 до 10, де 0 означає "максимальний рівень спокою, упевненості", а 10 відповідає максимальному рівню паніки, страху, невпевненості, респонденти його оцінили в середньому 6,8 бала (46,5% оцінили балами від 8 до 10, що відповідають високому рівню паніки, страху, невпевненості). Оцінюючи власний психологічний стан на час опитування, респонденти його оцінили в середньому 5,1 бала. При цьому частка тих, хто оцінив його балами від 8 до 10, зменшилася порівняно з початком війни з 46,5% до 16%, що свідчить про значне покращення психологічного стану порівняно з початком війни", - наголошують соціологи.

Вони додають, що частка тих, хто негативно оцінив власний психологічний стан на час опитування (балами від 8 до 10), вища серед жителів Східного (30%) та Південного (23%) регіонів, тоді як у Західному регіоні вона становить 16%, у Центральному - 9%. Серед чоловіків - 11%, серед жінок - 21%.

Соціологічне опитування проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 22 лютого до 1 березня 2023 року в межах проєкту Програми MATRA, яку фінансує посольство Нідерландів в Україні, на території 22 областей України та у м. Києві (на території Луганської та Донецької областей, в АРК та м. Севастополі опитування не проводилося, а в Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях дослідження проводилося лише на тих територіях, які контролює уряд України та на яких не ведуться бойові дії).

У межах опитування методом face-to-face було опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

Перший півфінал "Євробачення-2024" відбудеться у вівторок, українці за кордоном зможуть проголосувати за Alyona Alyona & Jerry Heil

У Боровій унаслідок авіаудару травмовані три людини - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА