14:24 20.04.2023

У Головному центрі спецконтролю припустили, що напередодні ввечері в районі Києва впав метеорит, інформація про космічний апарат RHESSI не підтверджується

2 хв читати
У Головному центрі спецконтролю припустили, що напередодні ввечері в районі Києва впав метеорит, інформація про космічний апарат RHESSI не підтверджується

У Головному центрі спеціального контролю Державного космічного агентства України спалах над Києвом у середу ввечері назвали "високоенергетичною акустичною подією", припустили, що впав метеорит.

"19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами ГЦСК на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху розташоване в Київській області", - ідеться в повідомленні на сторінці центру у фейсбуці.

Науковці припустили, що подія пов'язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери.

Як уточнюється на сайті Державного космічного агентства України, повідомлення про можливе сходження з орбіти космічного апарата (КА) США RHESSI не підтверджуються.

RHESSI - це супутник, розроблений компанією Spectrum Astro для NASA і призначений для отримання зображень сонячних спалахів із високою роздільною здатністю в рентгенівському і гамма-випромінюванні. Маса супутника становить 304 кг.

Як повідомляє агентство, цей КА досі перебуває на орбіті, а район його можливого падіння є за межами України. За розрахунками центру космічних спостережень, очікується, що супутник припинить існування сьогодні - 20.04.2023 о 15:58:21 за київським часом (12:58:21 UTC).

18 ескадрилья космічного контролю США на сайті space-track.org не підтвердила припинення існування КА RHESSI.

Крім того, за повідомленням Джонатана Макдауелла, астронома Гарвард-Смітсонівського астрофізичного центру, редактора бюлетеня, що документує запуски супутників, "... яскравий спалах над Києвом не має нічого спільного із входом супутника NASA RHESSI, орбіта якого не наближається до України за тисячі кілометрів".

Як повідомляють в українському космічному агентстві, найімовірніше спалах був спричинений падінням метеорита з потоку Лірид, які не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі. Їхня ознака - яскраві спалахи, або так звані "вогняні кулі".

Метеорний потік Ліриди - один із найдавніших, відомих людству. Його ще спостерігали китайці 687 року до н. е. Свою назву потік Ліриди отримав від сузір'я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА