21:00 20.04.2023

Суданські військові відмовляються від переговорів із "Силами швидкого реагування", вимагають їх капітуляції

2 хв читати
Суданські військові відмовляються від переговорів із "Силами швидкого реагування", вимагають їх капітуляції

Командування збройних сил Судану в четвер відкинуло можливість переговорів із воєнізованим угрупуванням "Сили швидкого реагування" (СШР) і зажадало їх капітуляції, повідомляє Associated Press (AP).

"За кілька годин до того, як мав закінчитися режим припинення вогню, військові оприлюднили заяву, згідно з якою вони не вестимуть переговори з їхнім супротивником СШР про закінчення кризи, а обговорюватимуть лише умови їхньої капітуляції", - зазначає (AP).

"Жодних збройних сил поза рамками військової системи Судану не буде", - наголошується в заяві суданських збройних сил.

Тим часом, незважаючи на оголошений у середу ввечері режим припинення вогню, у четвер у Судані тривали бойові дії. Бойові дії тривали в Хартумі та в сусідньому з ним місті Північний Хартум. За деякими даними, військові намагалися перешкодити СШР перекинути додаткові сили до Омдурмана, розташованого на північний захід від Хартума, а також намагалися перерізати шляхи постачання СШР. Найбільш інтенсивні бої точилися в Хартумі навколо штаб-квартири збройних сил, резиденції їхнього командувача Абдель Фаттаха аль-Бурхана та аеропорту.

AP зазначає з посиланням на місцевих жителів, що військова авіація завдавала ударів по СШР в аеропорту і в Омдурмані.

Репортер "Аль-Джазіри" раніше повідомив, що звуки застосування озброєнь було чути в Хартумі вже за кілька хвилин після початку перемир'я о 18:00 за місцевим часом (19:00 за Києвом) минулої середи. Спроба встановити режим припинення вогню на 24 години між збройними силами Судану і СШР у середу стала вже другою за тиждень, що завершилася невдачею.

У Хартумі спостерігаються перебої в подачі електроенергії, бракує питної води і продовольства, офіси і школи не працюють. Близько 70% лікарень у Хартумі та навколо нього не працюють. На тлі цієї ситуації багато жителів намагаються покинути місто.

Раніше в МОЗ країни заявляли, що системі охорони здоров'я загрожує "повний колапс", якщо конфлікт між військовими Судану і СШР не припиниться. У міжнародній організації Save the Children зазначали, що проблеми з електропостачанням позбавили медиків можливості зберігати вакцини, інсулін і деякі види антибіотиків.

Водночас, за даними ООН, приблизно третина населення країни - близько 16 млн осіб - потребувала гуманітарної допомоги ще до початку зіткнень.

Ситуація в Судані ускладнилася 15 квітня, коли в Хартумі та деяких інших містах спалахнули бої із застосуванням важкого озброєння між армією і СШР. У заявах командування СШР йшлося, що нинішня ситуація склалася після того, як збройні сили без будь-якого попереднього повідомлення взяли в облогу одну з їхніх баз у південному передмісті Хартума. Командування армії, зі свого боку, пояснювало свої дії тим, що СШР останнім часом неодноразово діяли без будь-якої координації з військовими.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА