11:15 09.05.2023

У Запоріжжі затримано російських агентів, які готували теракти проти командування ЗСУ та спецпризначенців СБУ

3 хв читати
У Запоріжжі затримано російських агентів, які готували теракти проти командування ЗСУ та спецпризначенців СБУ

Правоохоронці затримали двох жителів Запоріжжя, які проводили за завданням ворога підривну діяльність проти України: російські агенти збирали інформацію про військові об'єкти і готували теракти проти командування ЗСУ та спецпризначенців СБУ.

"За даними слідства, два жителі Запоріжжя, будучи проросійськи налаштованими особами, свідомо надали згоду спецслужбам країни-агресора у проведені підривної діяльності проти України", - повідомляють у телеграм-каналі відомства у вівторок.

За інформацією прокуратури, з грудня 2022 року вони забезпечували представників ФСБ РФ інформацією про місця розташування в Запоріжжі та області об'єктів критичної інфраструктури, оборонно-промислового комплексу України, а також дислокацію і переміщення військової техніки та підрозділів ЗСУ.

"На виконання завдань ворога, за отриманими від куратора координатами, вони проводили розвідку місцевості Запоріжжя та передмістя з метою встановлення місць для майбутніх схронів ворожої зброї. У подальшому ці схованки планувались використовуватись під час проведення терористичних актів", - зазначається в повідомленні.

У повідомленні уточнюється, що наразі матеріалами справи підтверджено використання окупантами розвідданих цієї агентурної групи під час чергової ракетної атаки по Запоріжжю навесні 2023 року.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури зловмисникам повідомлено про підозру у державній зраді (ч.2 ст.28, ч.2 ст.111 Кримінального кодексу України).

Підозрюваних затримано. Заходи з викриття здійснювала прокуратура спільно з СБУ.

У повідомленні СБУ в телеграм-каналі уточнюється, що один з учасників агентурної групи - колишній військовий, інший - особистий водій місцевого високопоставленого чиновника.

"Зловмисники займались підготовкою терактів проти командного складу Сил оборони та співробітників СБУ, які дислокуються на території регіону. Для цього російська агентура збирала "погодинну" інформацію про місця тимчасового базування та маршрути переміщення українських захисників", - наголошують у повідомленні.

За інформацією української спецслужби, отримані відомості зловмисники передавали ФСБ через закритий чат у телеграмі.

"За координатами ворожих агентів окупанти хотіли здійснити прицільні удари ракетами. Крім того, загарбники розглядали "варіант" фізичної ліквідації українських захисників через приведення в дію вибухівки. Для підготовки терактів російські агенти отримали від своїх "кураторів" з ФСБ 4 тис. дол. "авансу", - інформують у СБУ.

Однак контррозвідники СБУ спрацювали на випередження - своєчасно викрили зловмисників і затримали.

За даними слідства, керівником агентурної групи був житель Запоріжжя, колишній військовий. Після початку повномасштабного вторгнення він звернувся до свого брата, який проживає в Санкт-Петербурзі, з проханням "організувати" йому "контакт" із російською спецслужбою.

"Невдовзі у приватній переписці на нього вийшов кадровий співробітник ФСБ, який поставив йому задання розвідувально-підривної діяльності проти України. Для його виконання зрадник залучив свого знайомого, який працював водієм в очільника однієї з районних адміністрацій Запоріжжя. За вказівкою ФСБ водій "у темну" використовував посадовця, здійснюючи приховані аудіозаписи його телефонних розмов в автомобілі", - зазначено в повідомленні СБУ.

Крім того, зловмисники наводили ворожі повітряні удари на мости та залізничні переїзди.

Обом затриманим повідомлено про підозру, їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА