19:08 14.05.2023

Президент Зеленський та український народ отримали премію ім. Карла Великого

2 хв читати
Президент Зеленський та український народ отримали премію ім. Карла Великого

У німецькому місті Аахен у неділю президент України Володимир Зеленський отримав премію ім. Карла Великого, присуджену йому й українському народу.

Федеральний канцлер Олаф Шольц, під час виступу на церемонії, заявив, що "Європа об'єднала український народ навколо президента Зеленського. Ми стоїмо разом, наша історія - продовжувати жити разом і в майбутньому".

Він зазначив, що "вперше премією нагороджується президент і український народ". За словами Шольца, "війна об'єднала європейські народи. У Європі закріпилося розуміння, що Україна є частиною європейської сім'ї". "Росія і Україна не є одним народом, Україна продемонструвала свою культуру та ідентичність", - заявив він.

Шольц зазначив, що "на агресію Росії відповідь однозначна - Європа стоїть єдиною та об'єднаною".

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що "президент Зеленський і народ України точно знають, за що вони борються". "Я багато разів розмовляла із Зеленським у перші дні та тижні, але коли я дивилася йому в очі, я була схвильована його непохитною стійкістю", - сказала вона.

"Я не можу уявити більших лауреатів премії, ніж Зеленський і народ України. Вони борються за нашу свободу і наші цінності", - зазначила глава Єврокомісії.

Вона наголосила, що "наші дії сьогодні вирішують, яке обличчя матиме наша Європа в майбутньому. Впевненість і рішучість України надихають усіх нас. За 10 років народ України демонстрував свою рішучість на шляху до ЄС".

"Я впевнена, що Україна переможе і її мрія про місце серед європейських народів здійсниться", - наголосила президентка Єврокомісії.

Міжнародна премія ім. Карла Великого - престижна європейська премія за внесок в об'єднання Європи. Присуджується щорічно з 1950 року німецьким містом Аахен особам, які зробили великий внесок у здійснення ідеалів, під якими заснована премія. Названа на честь Карла Великого, засновника Франкської імперії, який керував державою з Аахена. Традиційно вручається на свято Вознесіння на церемонії в Коронаційному залі ратуші Аахена.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА