19:26 19.05.2023

В Україні готуються до запуску програми Міжнародної комісії щодо зниклих безвісти (ICMP)

2 хв читати
В Україні готуються до запуску програми Міжнародної комісії щодо зниклих безвісти (ICMP)

Заступник керівника Офісу президента України Андрій Смирнов провів зустріч із директором із політики та співробітництва Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (ICMP) Андреасом Кляйзером, програмним директором ICMP у Європі Метью Холлідеєм і юридичним консультантом ICMP Олександром Красноборовим.

Як повідомила пресслужба президента України, учасники зустрічі обговорили співпрацю та підготовку запуску програми Міжнародної комісії в Україні.

"Ми відкриті для постійного діалогу і докладемо всіх зусиль для якнайшвидшого старту роботи Міжнародної комісії в Україні", - зазначив заступник керівника Офісу глави держави.

Він також констатував, що Україна має позитивний досвід відкриття протягом останнього року двох офісів міжнародних організацій: Міжнародного кримінального суду та ОЕСР, а також готується до відкриття постійний офіс IDLO - Міжнародної організації з розвитку права.

Андреас Кляйзер зі свого боку зауважив, що ICMP працює на міжнародному рівні з багатьма країнами і прагне допомогти Україні.

"У нас є угоди про співпрацю з міжнародними кримінальними трибуналами та національними трибуналами. Ми допомагаємо в роботі їхньої великої мережі і, звичайно, на рівні вітчизняних організацій", - сказав він.

Як наголошується в пресрелізі, навесні 2022 року ICMP і Міністерство закордонних справ України обмінялися дипломатичними нотами, після чого був відправлений персонал до Києва, щоб почати підготовку до запуску програми. Українську програму ICMP підтримують Європейський Союз і Канада. Наразі триває робота над фінальним проєктом угоди про співпрацю.

"Директор з питань політики та співробітництва ICMP зазначив, що Комісія може надати українській владі доступ до своєї ДНК-лабораторії в Гаазі та бази даних, що відкриває великі можливості для отримання профілів ДНК у надзвичайно складних випадках, наприклад, таких як деградовані зразки кісток", - ідеться в повідомленні.

Учасники зустрічі домовилися про координацію та співпрацю для досягнення фінальної мети - підписання угоди про співпрацю та початок роботи програми Міжнародної комісії зі зниклих безвісти.

ICMP – це міжурядова організація з головним офісом у Гаазі, яка допомагає урядам в ексгумації масових поховань та ідентифікації осіб, зниклих безвісти, за ДНК. Комісія також надає підтримку асоціаціям сімей зниклих безвісти й допомагає у створенні стратегій та установ для пошуку таких осіб. Крім того, ICMP допомагає урядам розробляти законодавство для захисту прав сімей зниклих безвісти; підтримує унікальний спеціалізований онлайн-центр запитів (OIC) та інтегровану систему управління даними (iDMS), яка керує всіма даними, що стосуються зниклих осіб. Комісія проводить навчальні та освітні програми для широкого кола осіб, включно з прокурорами та суддями, представниками державних органів, неурядових організацій, родинами зниклих безвісти та судово-медичними експертами.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА