21:03 01.06.2023

ООН: РФ обмежила реєстрацію суден у межах "зернової угоди" через ситуацію з експортом аміаку

2 хв читати
ООН: РФ обмежила реєстрацію суден у межах "зернової угоди" через ситуацію з експортом аміаку

Росія довела до відома Спільного координаційного центру (СКЦ) про дію обмежень на реєстрацію суден, що прямують в український порт Південний, доки не відновиться експорт російського аміаку, повідомив у четвер представник Генсека ООН Стефан Дюжаррік.

"Російська Федерація повідомила СКЦ про обмеження реєстрацій суден у порту Південний через відсутність російського експорту аміаку", - сказав Дюжаррік.

Із 22 травня кількість реєстрацій скоротилася з трьох до двох, зазначив Дюжаррік.

За його словами, загалом у травні з українських портів вийшло 33 судна - половина порівняно з квітнем, і тільки три з них вийшли з порту "Південний", одного з трьох українських портів, на які поширюється "чорноморська зернова ініціатива".

Дюжаррік уточнив, що експорт у її рамках у травні становив 1,3 млн тонн зерна та інших продуктів харчування, що менше половини квітневого показника.

"Це дуже серйозна ситуація, нам потрібно рухатися вперед. Ініціатива має бути відновлена 17 липня", - наголосив представник ООН, нагадавши про зростання проблем глобального голоду і продовольчої інфляції.

За словами Дюжарріка, секретаріат ООН висунув практичні пропозиції для всіх сторін на стратегічному та оперативному рівні, враховуючи глобальні переваги цієї ініціативи.

"Ми продовжимо активну взаємодію зі сторонами для повного відновлення операцій у рамках продовження ініціативи. Зокрема, ми в пошуку зобов'язань (commitments) щодо безумовного доступу суден до всіх трьох портів у межах ініціативи, збільшення кількості успішних перевірок, що проводяться за день, і передбачуваних реєстрацій, щоб уникнути невиправданих затримок суден, експорту добрив, зокрема аміаку, і відновлення (роботи) аміакопроводу Тольятті-Одеса", - зазначив представник ООН.

"Зернову угоду" уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року. За участю ООН, Росії, Туреччини та України відбулося підписання двох документів - зі створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів (Чорноморська, Одеси та Південного) і зі зняття бар'єрів на експорт російського продовольства і добрив.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА