12:41 03.06.2023

МЗС України про "мирний план" Індонезії: Між Україною і РФ немає спірних територій, щоб там проводити референдуми

2 хв читати
МЗС України про "мирний план" Індонезії: Між Україною і РФ немає спірних територій, щоб там проводити референдуми

Між Україною і РФ немає спірних територій, щоб там проводити референдуми, довгостроковий мир в Україні означає звільнення територій від російської окупації, на що спрямована Формула миру президента України Володимира Зеленського, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у відповідь на "мирний план" Індонезії.

"Індонезія — важлива країна в регіоні Південно-Східної Азії, яка нині головує в АСЕАН. Минулоріч президент Джоко Відодо — перший із азійських лідерів — відвідав Київ, щоб на власні очі ознайомитися з наслідками російської агресії. Ми цінуємо увагу, яку, вочевидь зробивши висновки із власної історії, Індонезія приділяє питанню відновлення миру в Україні. Водночас між Україною та Російською Федерацією немає спірних територій, щоб там проводити референдуми", - написав Ніколенко у фейсбуці в суботу.

У МЗС наголосили, що, вчинивши акт агресії, РФ окупувала Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, і на окупованих територіях російська армія вчиняє воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

"Росія має забратися з українських територій, а Україна — відновити свою територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах. Альтернативних сценаріїв бути не може", - заявили у відомстві.

Крім того, речник МЗС зазначив, що "припинення вогню, розведення сил на 15-кілометрову відстань та створення демілітаризованої зони теж не спрацюють".

Ніколенко зазначив, що Росія зараз намагається всіляко зірвати український контрнаступ, а припинення вогню без виведення російських військ із території України дасть змогу РФ виграти час і накопичити сили для нової хвилі агресії.

"Довготривалий мир в Україні означає звільнення українських територій від російської окупації. На це і спрямована Формула миру президента України Володимира Зеленського. Запрошуємо Індонезію долучитися до її активного втілення", - закликали в МЗС.

Раніше міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто на безпековому форумі в Сінгапурі "Діалог Шангрі-Ла" запропонував "мирний план" для завершення війни в Україні, який передбачає "припинення вогню, створення демілітаризованої зони, коли кожна сторона відходить на 15 км від своїх поточних позицій".

На його думку, ООН також повинна "організувати та провести референдуми на спірних територіях, щоб об'єктивно підтвердити волю більшості людей".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА