19:52 05.06.2023

У Косово почали прибувати підкріплення сил НАТО

2 хв читати
У Косово почали прибувати підкріплення сил НАТО

На північ Косова, де останнім часом відбуваються заворушення, почали прибувати підкріплення сил НАТО, серед яких - близько 500 турецьких військовослужбовців, йдеться в заяві альянсу, опублікованій у понеділок.

"Близько 500 турецьких військовослужбовців із турецької 65-ї механізованої піхотної бригади становитимуть основну частину підкріплення сил НАТО", - йдеться в заяві. У ній повідомляється, що військовослужбовці почали прибувати в Косово в понеділок.

Зазначається, що вони перебуватимуть у Косово так довго, як це буде необхідно.

Раніше після зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом генсек НАТО Єнс Столтенберг подякував йому за рішення відправити військових у Косово.

Наприкінці травня Столтенберг повідомив, що командування НАТО з метою гарантування безпеки направить у Косово додатково 700 військових.

Ситуація на півночі Косова ускладнилася в травні, коли косовський спецназ узяв під контроль будівлі місцевих органів влади в громадах, населених переважно сербами. Відбулися сутички із застосуванням світлошумових гранат і сльозогінного газу. Місцеві серби не хотіли пускати на робочі місця косовських албанців - керівників місцевих адміністрацій, обраних на муніципальних виборах, що відбулися наприкінці квітня, які бойкотували серби.

Минулого тижня після зіткнень етнічних сербів із силами НАТО на півночі Косова травми і поранення дістали близько 50 сербів, які протестували, і близько 30 солдатів місії КФОР.

Армія Сербії покинула автономний край Косово і Метохію за підсумками конфлікту 1999 року. У 2008 році цей регіон, населений албанською етнічною більшістю, в односторонньому порядку оголосив незалежність від Сербії. Багато західних країн визнали цей крок, проте Белград продовжує вважати ці землі складовою частиною сербської держави.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА