19:31 21.06.2023

Під загрозою розграбування в Запорізькій області перебувають 15 загальнонаціональних цивілізаційних пам'яток, розташованих на березі Дніпра і Каховки

2 хв читати
Під загрозою розграбування в Запорізькій області перебувають 15 загальнонаціональних цивілізаційних пам'яток, розташованих на березі Дніпра і Каховки

Влада Запорізької області шукає шляхи протидії "чорним" археологам, які незаконно збирають стародавні пам'ятки культурної спадщини різних епох, що опинилися на поверхні після обміління Каховського водосховища і Дніпра, повідомив під час брифінгу директор Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко.

Як зазначив Мороко, після обміління Каховського водосховища в Запоріжжі під загрозою розграбування "чорними" археологами опинилися 15 загальнонаціональних цивілізаційних пам'яток, розташованих на березі Дніпра і Каховки, зокрема й на окупованих територіях. Серед них - південна частина о. Хортиця, де обміліло дно в заповідній території стародавнього поселення Протолче, а також стародавні стоянки періоду неоліту та інших епох, розташовані на територіях від Запоріжжя до с. Біленьке (Запорізька область).

"Усі ці об'єкти, а також нові, недосліджені, опинилися на поверхні. Коли вони опинилися в доступі, з'явилися "чорні" копачі. Після перших фотографій, які показали, що там є артефакти - від пістолів доби козацтва до імперської епохи, - вони кинулися добувати. Для них території Каховського водосховища та Дніпра тепер стали своєрідним клондайком. Минулого тижня ми робили рейд берегом Дніпра, і всіх цих людей ми бачили. Повідомляли про них у поліцію, поліція йшла поруч із нами, і ці люди були відправлені в поліцію. Вони працювали з незаконним професійним обладнанням - з металошукачами, картами. І це проблема", - розповів Мороко.

Також він наголосив, що обласна влада Запоріжжя у співпраці з поліцією вже притягує до відповідальності мисливців за скарбами, які здійснюють незаконні археологічні розкопки.

Серед заходів протидії "чорній" археології на території регіону та захисту археологічних об'єктів - інформування населення про відповідальність за проведення незаконних розкопок у місцях культурної спадщини, а також організація археологічних досліджень історико-культурних територій регіону з урахуванням безпекової ситуації та особливостей доступу для досліджень у прифронтовій зоні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА