03:06 22.06.2023

Ситуація на ЗАЕС украй нестабільна – заява МАГАТЕ

2 хв читати
Ситуація на ЗАЕС украй нестабільна – заява МАГАТЕ

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після візиту на Запорізьку АЕС назвав ситуацію там "надзвичайно нестабільною".

"Ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції надзвичайно нестабільна. Втрата Каховського водосховища стала катастрофою для регіону в цілому, а також додала серйозних труднощів для цієї великої атомної електростанції. Наразі всі сторони повинні повністю дотримуватись основних принципів МАГАТЕ, спрямованих на запобігання ядерній аварії", - йдеться у його заяві.

Гроссі зазначив, що організація "активізує зусилля, щоб допомогти забезпечити ядерну та фізичну ядерну безпеку, а також надаємо допомогу постраждалому регіону іншими способами".

У заяві зазначається, що МАГАТЕ відомо про повідомлення про встановлення мін біля водоймища-охолоджувача.

Також повідомляється, що МАГАТЕ відомо про попереднє розміщення мін по периметру станції та всередині неї, незважаючи на невиявлення їх Гроссі під час візиту на станцію.

"Наша оцінка полягає в тому, що, хоча наявність будь-якого вибухового пристрою не відповідає стандартам безпеки, основні функції безпеки об'єкта не будуть суттєво порушені. Ми стежимо за цим питанням з великою увагою", - сказав гендиректор.

В агентстві також відзначили, що за останні два тижні ЗАЕС отримувала необхідну їй охолодну воду із запасів, що зберігаються у скидному каналі, розташованому поряд із Запорізькою теплоелектростанцією.

Крім того, ЗАЕС планує відновити перекачування води, яке все ще залишається доступним, незважаючи на значну втрату води в Каховському водосховищі, спричинену руйнуванням греблі.

У МАГАТЕ додали, що окрім потенційних небезпек, з якими стикається станція, є те, що ЗАЕС залишається залежною від єдиної діючої лінії електропередач на 750 кіловольт (кВ), яка постачає зовнішню електроенергію, необхідну для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА